Uniek muziekproject ‘Glorious Gounod’ met bijzondere ingrediënten in St. Jansbasiliek

okt 24 2018, 5:50 Agenda
sint jan basiliek
Aanstaande zondag 28 oktober wordt er een groots concert gegeven in de St. Jansbasiliek op de Markt rondom de componist Charles Gounod. Dat gebeurt in de serie concerten die Stichting Ludens in de basiliek organiseert. Charles Gounod is 200 jaar geleden geboren en 125 geleden gestorven. Alle reden dus voor een Gounod-feestje: ‘Glorious Gounod!’

Opera Faust

De meeste mensen die Gounod kennen komen niet veel verder dan het ‘Ave Maria’ of de opera ‘Faust’. Maar er is bij deze op en top Franse componist nog veel meer schoons te ontdekken. Daarom heeft de stichting Ludens een koor van formaat opgericht om dit project mede gestalte te geven. Een groot deel van deze koorleden is speciaal voor deze gelegenheid uit de kerkkoren en kapellen in onze wijde omgeving gerecruteerd. Hun belangrijkste taak: het vertolken van de mooiste koormuziek die Gounod heeft geschreven.

De mooiste koormuziek

De vraag is dan natuurlijk: wát is de mooiste koormuziek van deze componist? Ongetwijfeld zijn ‘Messe Solemnelle en l’honneur de St. Cécile’. In deze mis, die hij schreef op zijn 37ste jaar, komt alles wat Gounod beheerste zo’n beetje bij elkaar: de opera, liefde voor de oude kerkmuziek, mooie melodieën, transparant, gloedvol, pathos en sentiment. Uit deze grote miscompositie zullen de delen Credo, Sanctus, Benedictus, Agnus Dei en Domine salvum fac worden gezongen.

Drie solisten

Ter begeleiding had Gounod zeker niet het orgel in zijn hoofd. Dat doet wel mee, maar voor deze plechtige en grote mis had Gounod het grote symphonieorkest in gedachte en 3 vocale solisten. Nu zijn die solisten nog wel te vinden, maar het symphonieorkest was natuurlijk voor de Stichting Ludens een brug te ver. Vandaar dat dirigent Frans Bullens de partituur eens onder handen heeft genomen en de orkestbegeleiding van deze mis heeft herschreven voor een kleine maar niet minder fijne bezetting van viool, cello, harp, harmonium en piano! Hij heeft daarbij het voorbeeld gevolgd van Cesar Franck die in die zelfde tijd ook een mis componeerde voor koor en groot orkest. Helaas vond toen zijn uitgever het onverkoopbaar en was Franck genoodzaakt de partituur te herschrijven voor eenzelfde bezetting als die we in het concert van komende zondag kunnen horen.

Fraaie muziek

Hoe fraai dát allemaal bij elkaar klinkt kun je komende zondag horen. Naast delen uit deze beroemde en werkelijk schitterende mis (in een ander jasje) zijn er natuurlijk nog meer hoogtepunten. Zo kun je ook luisteren naar het ontstaan van Gounod’s wereldberoemde ‘Ave Maria’, dat helemaal niet als ‘Ave Maria’ ter wereld kwam. Of naar de beroemde mars geschreven voor paus Pius IX, dat later het volkslied van het Vaticaan werd…Of de intro-muziek van Hitchcock’s oude zwart-wit-televisiefilmpjes (ook van Gounod!)…Of de prachtige hoornmelodie die bijna verloren was geraakt….

Meer informatie

De uitvoering vindt plaats op zondag 28 oktober, aanvang 15.00 uur in de St. Jansbasiliek op de Markt. Naast het grote projectkoor en instrumentaal ensemble o.l.v. Frans Bullens treden ook diverse solisten en de organisten Jan Willems, Ton Kos en Ton Stevens voor het voetlicht. Entree 7,50 euro per persoon, jongeren tot 18 jaar gratis.