Gemeente: "Eigenaar 'De Kloek' kreeg al twee dwangsommen opgelegd"

18 nov 2019, 12:15 Gemeente
de kloek
Biemans Makelaardij
De gemeente is zeer ontevreden over de manier waarop de huidige eigenaar van 'De Kloek' omspringt van dit historische en monumentale pand.

Gemeentelijk monument

De gemeente vindt behoud van het monumentale pand van café De Kloek uiterst belangrijk, maar is zeer ontevreden over hoe de eigenaar van het gebouw omspringt met dit stukje historisch erfgoed. Medewerkers van de gemeente hebben de afgelopen weken dan ook al twee keer een dwangsom van € 10.000 ‘verbeurd’, omdat de eigenaar zonder vergunningen de zaak binnen aan het slopen was. Verdere beschermende maatregelen worden niet uitgesloten. Het belang van de gemeente Oosterhout is om de historische uitstraling van de binnenstad en van dit pand te behouden en waar mogelijk te verbeteren. De gemeente wijst panden niet voor niets aan als gemeentelijk monument. De bedoeling is dat de bouwhistorische kenmerken en uitstraling van het pand en het gebied zo veel mogelijk behouden blijven.

Illegale sloop

Nadat het pand van De Kloek een tijdje leeg heeft gestaan is het enkele maanden geleden in handen gekomen van een nieuwe eigenaar, die er een nieuwe horecavoorziening in wil onderbrengen. Een goede zaak, vindt het gemeentebestuur, dat graag wil meewerken aan een nieuwe toekomst voor het historische horecapand. Maar wel graag volgens de regels en met aandacht voor de bouwhistorie. Tot teleurstelling van het gemeentebestuur werden al snel het dak en grote delen van de verdiepingsvloer van het vroegere café door de nieuw eigenaar in verschillende fasen gesloopt. Dat is niet toegestaan. Voor dit soort activiteiten moeten vergunningen en toestemmingen worden verleend. Dat geldt voor iedereen en het geldt vooral voor eigenaars van monumenten. Burgemeester Mark Buijs heeft de eigenaar uitgenodigd voor een gesprek rondom de vraag hoe het pand het best behouden kan blijven. Het gehele pand (dus niet alleen de voorgevel) staat op de gemeentelijke monumentenlijst. Het is nu onduidelijk of er in die sloopwerkzaamheden waardevolle historische bouwkenmerken verloren zijn gegaan, want ze zijn verdwenen.

Misverstanden

Het gemeentebestuur vindt het handelen van de aannemer en de eigenaar een ‘gemiste kans’. Als de eigenaar vanaf het moment van aankoop een plan had gemaakt en de benodigde vergunningen had aangevraagd, dan zou men nu – voorzien van alle vergunningen – legaal aan het verbouwen zijn geweest. Tot slot staat het gemeentebestuur op het standpunt dat iedereen die een dergelijk pand in het historische centrum van Oosterhout koopt, kan weten dat het om een monument gaat. Geen eigenaar kan zich verschuilen achter het excuus ‘dat wist ik niet’. Iedereen moet de monumentenlijst van Oosterhout op de gemeentelijke website kunnen vinden. En ook makelaars zouden precies op de hoogte moeten zijn van de status van een pand. Het is zeker niet zo dat er geen aanpassingen aan monumentale panden mogelijk zijn. Maar deze aanpassingen en verbouwingen moeten in een plan verwerkt worden. Het plan moet aantonen dat er aan bouwtechnische voorschriften wordt voldaan en het moet worden goedgekeurd door de Monumentencommissie. Na verlening van de benodigde omgevingsvergunning(en) kan men na inwerkingtreding van het besluit aan de slag. Met deze vergunning wordt beoogd dat de veiligheid en de gezondheid van bewoners, omwonenden en toekomstige gebruikers en de bruikbaarheid van het pand is gewaarborgd met behoud van de monumentale waarde. Want daar is het immers allemaal om te doen.