Haal tegels weg en vergroen je tuin of dak met subsidie van de gemeente

Foto: Pixabay License / congerdesign

Je kunt vanaf nu subsidie aanvragen bij de gemeente voor vergroening van je tuin of dak. Wethouder Kastelijns: “Een koelere en groenere stad die meer water vasthoudt. Dat is erg belangrijk door het veranderende klimaat.”

Klimaatverandering

Door de klimaatverandering is het weer minder stabiel. Soms regent het hard en veel ineens, dan is het weer lang heet en droog. Heftige regenbuien kunnen leiden tot wateroverlast. Lange periodes van hitte leiden tot gezondheidsklachten, en de droogte zorgt voor problemen met drinkwater, en voor onze landbouw en natuur. In de stad en dorpskernen wordt de warmte extra vastgehouden door de versteende openbare ruimte. Wethouder Arnoud Kastelijns: “We moeten samen in actie om deze problemen te voorkomen. De gemeente Oosterhout werkt hier hard aan door onder meer aanpassing van het rioolstelsel, meer ruimte voor groen en wateropvang in de openbare ruimte.”

Inwoners kunnen het verschil maken

Kastelijns gaat verder: “Inwoners en bedrijven kunnen pas écht het verschil maken: door tegels weg te halen en een groenere tuin te maken. Dan kan regenwater de bodem in zakken en wordt het langer vastgehouden. Ook warmt de directe woonomgeving minder op. Veel groene tuinen en daken maken een groene koelere stad.” Groene tuinen zijn niet alleen mooi, maar zorgen er ook voor dat de diversiteit aan planten en dieren in de stad toeneemt. Samen kunnen we dus een groot verschil maken. De gemeente Oosterhout ondersteunt haar inwoners vanaf nu met een subsidieregeling klimaatvriendelijke tuinen.

Subsidie aanvragen

Als inwoner van de gemeente Oosterhout kun je vanaf nu een subsidie aanvragen via de link onderaan dit artikel. Je kunt hiermee subsidie krijgen voor het aanleggen van een groen dak (maximaal 750 euro), de aanschaf van een regenton of aanleg van andere regenwater bergende voorzieningen in de tuin, en voor het vervangen van de tegels in de tuin door bloemen en planten. Kastelijns sluit af: “Als we met z’n allen helpen om onze stad en dorpskernen te vergroenen, zorgen we voor een klimaatvriendelijke, gezonde en levende stad. Ik roep inwoners op met goede voorbeelden en ideeën te komen. Want tijdens de Duurzaam Oosterhout Week beloon ik degene met het beste voorbeeld of idee met een leuke groene prijs.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden