“Elke week groene containers ledigen in de zomer is niet duurzaam”

Foto: Oosterhout Nieuws

Burgemeester en wethouders hebben besloten om de komende zomer te stoppen met de wekelijkse inzameling van de groente-, fruit- en tuinafvalcontainers (gft). Het gft-afval wordt vanaf 2023 weer eenmaal in de twee weken opgehaald.

GFT-inzameling

De wekelijkse inzameling van gft-afval – van mei tot en met augustus – ging van start in 2018. Het doel was om de stankoverlast uit de containers te verminderen en een hoger serviceniveau aan de inwoners te bieden. Het aantal mogelijkheden om de container te ledigen ging toen van 26 naar 35 keer per jaar. Uit de analyse na vier jaar blijkt echter dat alle inwoners van Oosterhout aan deze service betalen, maar dat slechts een klein deel er gebruik van maakt. Het percentage van de inwoners dat wekelijks de container aanbiedt is minimaal. Slechts tien procent van de Oosterhoutse gezinnen maakt af en toe gebruik van deze mogelijkheid. Huishoudens die vijf weken achtereen de groene container op straat zetten zijn zeldzaam.

Besparing van 93.500 euro

Het wekelijks ophalen van de containers kost de gemeente echter € 93.500 (personeel en brandstof) per jaar. Dat is omgerekend € 4 per huishouden. Het stoppen met de wekelijkse gft-inzameling levert daarnaast een CO²-besparing op van circa 14.250 kg (dit staat gelijk aan 198 dagen verlichten van de Eiffeltoren). Het college staat op het standpunt dat een gemeente die duurzaam wil opereren, de CO²-voetafdruk wil verminderen en betaalbaar wil zijn voor de inwoners, niet door moet gaan met deze service.

Milieuvoordeel

Wethouder Willem-Jan van der Zanden: “Door te stoppen met deze extra inzameling worden twee positieve effecten bereikt. Een milieuvoordeel door de verminderde uitstoot van CO² en een financieel voordeel voor de inwoners. De kosten van afvalinzameling vallen immers lager uit en dat voordeel zal worden verwerkt in de afvalstoffenheffing 2023.” Huishoudens die hierdoor in de problemen komen, kunnen eventueel opteren voor een extra groene container. Gft-afval zelf naar de gemeentewerf afvoeren is ook een mogelijkheid. De tweede groene container is kosteloos, zie ook de info op de onderstaande link.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen