Gemeente Oosterhout pakt kinderarmoede aan

Foto: Pexels by Pixabay

Ieder kind dat in Oosterhout opgroeit in armoede is er een te veel. De gemeente heeft allerlei potjes en regelingen om de pijn te verlichten, maar dan moeten mensen zich wel melden. Die oproep doet wethouder Willem-Jan van der Zanden: “Laat van je horen als je denkt in aanmerking te komen voor ondersteuning. Kom naar het gemeentehuis, dan zoeken we jouw situatie uit. Je wordt geholpen.”

Kinderarmoede

In de gemeente Oosterhout hebben ruim 3.000 huishoudens een laag inkomen. Dat zijn 5.000 Oosterhouters, van wie 1.000 minderjarige kinderen, die iedere maand moeite hebben om rond te komen. Volgens het Nibud gaat het dan om de inkomens tot 125 procent van de bijstandsnorm. Een groot deel van alle huishoudens in de gemeente Oosterhout had in 2023 voldoende inkomsten om rond te komen, dankzij de landelijke lastenverlichting in combinatie met gemeentelijke regelingen in Oosterhout. Toch kwam een aantal huishoudens in 2023 structureel geld tekort: gezinnen met jonge kinderen op bijstandsniveau en gezinnen met oudere kinderen tot 130 procent van de bijstandsnorm.

Extra geld in 2024 en 2025

“Kinderen kunnen er op geen enkele manier iets aan doen wanneer zij in armoede opgroeien,” aldus wethouder Van der Zanden. “Als gemeente kunnen we helaas niet álle problemen oplossen, want een groot deel ligt bij de Rijksoverheid. Maar in Oosterhout doen we zo veel mogelijk voor kinderen die opgroeien in armoede.” Om kinderarmoede in Oosterhout te verminderen, stelt de gemeente daarom in 2024 en 2025 in totaal 650.000 euro extra beschikbaar.

Extra voorzieningen

Dit heeft de gemeenteraad eind december 2023 besloten dat meer gezinnen kunnen gebruikmaken van de gemeentelijke kindvoorzieningen, zoals zwembadkaarten, kermismunten en zomerkaravaan. De inkomensgrens is verhoogd van 110 naar 125 procent van de bijstandsnorm. Ook de inkomensnorm voor Stichting Leergeld gaat omhoog van 120 naar 125% van de bijstandsnorm en het maximum aantal deelnemers aan het Jeugdontbijt is verhoogd van 125 naar 160 kinderen. Dit extra geld voor de komende twee jaar wordt deels gefinancierd vanuit het crisisfonds en deels vanuit het budget voor kansengelijkheid. Klik op de onderstaande link voor meer informatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen