Ruim 100 ratten afgeschoten maar de rattenbestrijder gaat opnieuw op pad

Foto: 422737 by PIxabay

Op 24, 25, 28 en 29 april gaat de rattenbestrijder in de omgeving Beneluxweg opnieuw op pad om ratten af te schieten.

Ratten bestrijden

In de eerste twee weken van april is een rattenbestrijder op pad geweest in de omgeving van de Beneluxweg in de wijk Oosterheide. De rattenbestrijder heeft tijdens deze bestrijdingsactie ruim 100 ratten geschoten in de omgeving van de fastfoodketens. De rattenpopulatie is daardoor afgenomen. Op advies van Kennisinstituut Bestrijding Ongedierte (KiBo) gaat de rattenbestrijder nog een paar keer op pad. Hij richt zich nu vooral op de omgeving van de woonwagenlocatie en op de sloot langs de Beneluxweg.

Waarom deze aanpak?

De gemeente Oosterhout heeft veel meldingen ontvangen over ratten in de omgeving van de Beneluxweg. In opdracht van de gemeente heeft Kennisinstituut Bestrijding Ongedierte (KiBo) onderzoek gedaan. Hieruit blijkt inderdaad dat er sprake is van een groot rattenprobleem tussen de snelweg A27, de Beneluxweg en de Europaweg tot aan de moskee. Bestrijding met klemmen zorgt niet voor het gewenste effect. De gemeente heeft daarom op advies van KiBo besloten om de rattenoverlast aan te pakken door de ratten af te schieten.

Hoe werkt dit in de praktijk?

Een gecertificeerd rattenbestrijder werkt met een speciale persluchtbuks. Om de rat op te sporen, gebruikt de bestrijder een warmtecamera. Vervolgens wordt de rat gericht beschoten met een lichtgewicht loodvrij kogeltje. De rattenbestrijder is een gekwalificeerde schutter. Samen met een beveiliger gaat hij op pad. De beveiliger houdt mensen op afstand, zodat de schutter veilig zijn werk kan doen. Voor toevallige voorbijgangers is het afschieten ongevaarlijk, zolang ze maar op minstens 30 meter afstand blijven. Het gebied waar de ratten worden bestreden, wordt daarom voor de veiligheid vooraf afgezet met rood-wit lint.

Diervriendelijker en veilig

De rattenbestrijder gaat in de avond of nacht op pad op de volgende dagen: woensdag 24 april, donderdag 25 april, zondag 28 april en maandag 29 april. Het afschieten van ratten is een diervriendelijkere manier van bestrijden dan het gebruik van rattenklemmen. Bij het gebruik van klemmen lijdt de rat namelijk vaak onnodig lang. Bij het afschieten zijn de ratten meteen dood. De kogel blijft in de rat en zorgt zo niet voor schade aan de omgeving. De kadavers worden meteen opgeruimd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen