De gemeente laat weten dat er blauwalg is geconstateerd in het spuikanaal ter hoogte van Het Jaagpad in de wijk Kanaleneiland. Blauwalg
Met warm weer is het raadzaam om contact met stilstaand water voorlopig te vermijden. Laat ook honden voorlopig niet zwemmen in, of drinken van stilstaand water. Door de periode van (extreem) warm weer kan de kwaliteit van het water namelijk snel verslechteren. Er kan dan bijvoorbeeld blauwalg of botulisme ontstaan. Blauwalg is een bacterie die in warm water een drijflaag vormt. In die drijflaag worden gifstoffen ofwel toxines gevormd, waar mensen en dieren erg ziek van kunnen worden.
Waterschap Brabantse Delta raadt aan om alleen te gaan zwemmen bij officiële zwemlocaties. De waterkwaliteit wordt daar nauwlettend in de gaten gehouden. Blauwalgen groeien vooral snel bij hoge temperaturen en in stilstaand water. Contact met blauwalgen kan bijvoorbeeld zorgen voor huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. En het inslikken van water met blauwalgen kan zorgen voor misselijkheid, hoofdpijn en braken.
Botulisme
Botulisme is een besmettelijke vorm van voedselvergiftiging. Hieraan sterven vooral watervogels en vissen. De bacterie die botulisme veroorzaakt vermenigvuldigt zich snel als er dode vogels of vissen in het water liggen. Of wanneer het water boven de 20 graden Celsius komt. Botulisme bij dieren kun je herkennen aan verlammingsverschijnselen aan kop, nek, vleugels of poten. In Nederland is botulisme bij mensen al heel lang niet meer voorgekomen. Toch kun je uit voorzorg beter niet zwemmen, surfen of spelen in water waarin dode dieren zijn gevonden. Ook is het raadzaam om huisdieren uit de buurt te houden van dode dieren en het water waarin ze gevonden zijn. Om verspreiding van botulisme te voorkomen, is het belangrijk dat de dode dieren zo snel mogelijk worden opgeruimd. Heb je dode dieren in het water gezien? Meld de locatie bij het waterschap via telefoonnummer 076 564 10 00. Klik voor meer info op de onderstaande link.