Drugsdealers die in de gemeente Oosterhout worden betrapt, riskeren een dwangsom van duizenden euro’s.
De gemeente Oosterhout liet begin maart al weten dit bestuurlijke instrument in te zetten om de straathandel in drugs te voorkomen. Na twee eerdere dwangsommen begin dit jaar heeft burgemeester Van Grootheest onlangs opnieuw een dwangsom opgelegd aan een 21-jarige man die door de politie werd aangehouden. Een dealer die in Oosterhout voor het eerst tegen de lamp loopt, krijgt van de burgemeester te horen dat hij voor elke volgende overtreding een bedrag van 2.500 euro moet betalen. Dit kan oplopen tot een maximum van 10.000 euro. Daarbij maakt het niet uit of deze persoon in de gemeente Oosterhout woont of niet.
Deze zogenoemde ‘last onder dwangsom’ van de gemeente staat als bestuurlijke maatregel los van de strafrechtelijke vervolging door justitie. Het middel is vooral bedoeld om te voorkomen dat iemand opnieuw het verkeerde pad op gaat. Politie, Openbaar Ministerie en de gemeente werken nauw samen in het bestrijden van drugshandel en het aanpakken van drugsoverlast. Ieder vanuit eigen bevoegdheden en taken, maar met een gemeenschappelijk doel.
Eind februari werd een 21-jarige man aangehouden op een parkeerplaats aan het Zuiderkruis in de wijk Dommelbergen. Zijn aanhouding was het resultaat van een melding die via Meld Misdaad Anoniem werd doorgegeven. De 21-jarige man had in zijn auto bijna 30 gram hasj liggen, met daarbij ook een weegschaal. Ook bleek hij in zijn kleding ruim 26 gram softdrugs verstopt te hebben. Alle softdrugs samen waren verdeeld over 17 kleine zakjes. De man kreeg een dwangsom opgelegd van 2.500 euro per geconstateerde overtreding, met een maximum van 10.000 euro.
Doel van deze bestuurlijke maatregel is om herhaling van de overtreding te voorkomen. Oosterhout wil op deze manier drugsoverlast aanpakken en het gevoel van veiligheid in de gemeente behouden. Bovendien is drugshandel een voedingsbodem voor georganiseerde criminaliteit. Een van de speerpunten van de gemeente Oosterhout is het aanpakken van ondermijnende criminaliteit en het beschermen van de jeugd tegen drugs.
Burgemeester Gerdo van Grootheest: “Wij willen dat de inwoners van de gemeente Oosterhout zich veilig voelen en dat onze woonomgeving beschermd wordt. Daarom is het nodig om drugscriminaliteit aan te pakken. Ik hoop dat de opgelegde maatregel, een last onder dwangsom, een waarschuwing is. Om te voorkomen dat de betrokken personen opnieuw in de fout gaan én om richting anderen duidelijk te maken dat de gemeente, samen met politie en Openbaar Ministerie, drugshandel aanpakt.”
De gemeente Oosterhout roept inwoners nogmaals op om hun vermoedens over criminele activiteiten altijd door te geven. Iedere melding wordt opgepakt. Inwoners kunnen hiervoor terecht bij de wijkagent of politie via 0900 - 8844. Anoniem melden kan bij Meld Misdaad Anoniem, via 0800 – 7000 of online via meldmisdaadanoniem.nl.