Het college heeft besloten om een verbindingsweg aan te leggen tussen de oostkant van Dorst en de Rijksweg.
In Dorst spelen veel ontwikkelingen die op korte of langere termijn het dorp een impuls geven. Verschillende woningbouwprojecten bijvoorbeeld, maar ook de uitbreiding van basisschool de Marcoen, verschillende projecten in de openbare ruimte, de aanleg van een kwiekroute en de aanleg van een snelfietsroute. Om ervoor te zorgen dat alle projecten samen leiden tot versterking van het dorp, wordt samen met bewoners gewerkt aan een Visie Dorst 2030. Wethouder Marcel Willemsen (wijkwethouder Dorst): “De verbindingsweg was een duidelijke wens van de bewoners van Dorst en van Platform Dorst. Het is mooi om te zien hoe betrokken deze inwoners zijn bij hun dorp. Ik ben dan ook blij dat we zo aan de wens van bewoners tegemoet kunnen komen. Maar ook het college ziet zeker de meerwaarde: de weg levert namelijk een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van het dorp en past bovendien bij de Visie Dorst 2030”.
Het college heeft besloten om aan de oostkant van Dorst een verbindingsweg aan te leggen. Die weg moet ervoor zorgen dat er een directe verbinding komt vanuit de oostkant van het dorp met de Rijksweg/N282. “In Dorst leven al langere tijd zorgen over de leefbaarheid en de verkeersveiligheid in en rond de kern van het dorp. Dit thema staat al jaren op de agenda van bewoners. Het college wil graag gehoor geven aan deze zorgen en heeft daarom besloten om werk te maken van deze oostelijke verbindingsweg”, aldus wethouder Willemsen. Er moet nog veel gebeuren voordat de weg er ligt. Samen met bewoners en belanghebbenden moeten er plannen gemaakt worden. De gemeente moet bovendien in gesprek met de eigenaren van de gronden. De gronden zijn namelijk niet in het bezit van de gemeente. Het college heeft daarom uit voorzorg de Wvg (Wet voorkeursrecht gemeenten) op de gronden gelegd. Dit betekent dat eigenaren hun gronden eerst aan de gemeente moeten aanbieden, voordat zij de gronden aan derden kunnen verkopen. Wethouder Kastelijns geeft aan dat hij hiermee speculatie met de gronden wil voorkomen.
Het college heeft deze week ook het bestemmingsplan Dorst Oost vastgesteld. Hiermee wordt het mogelijk om 165 woningen te bouwen in Dorst, een zeer gewilde plek in de gemeente Oosterhout. Het gaat om verschillende typen woningen in verschillende prijsklassen. Daarmee kan Dorst niet alleen een bijdrage leveren aan het enorme woningtekort binnen het eigen dorp, maar ook aan het tekort in de regio. “In Oosterhout en de regio is namelijk een grote behoefte aan woningen” aldus Wethouder Arnoud Kastelijns (wethouder ruimtelijke ordening). “Eén van de opgaven uit de Toekomstvisie Oosterhout 2030 is dan ook om de komende jaren duizenden woningen te bouwen. Niet alleen in Oosterhout, maar ook in de omliggende kerkdorpen. Zulke ontwikkelingen geven Dorst een impuls: het is bijvoorbeeld goed voor het voorzieningenniveau in het dorp. Ik ben dan ook blij met het besluit van het college om een verbindingsweg aan te leggen: een dergelijke weg komt toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen in Dorst enkel ten goede”. Het bestemmingsplan wordt in februari besproken in de gemeenteraad.