Einde popverbranding Smulnar, hoe nu verder?

Foto: screenshot Youtube

Dit jaar zal de Smulnar, de papier maché pop op de Markt met carnaval, niet afbranden aan het einde van de carnaval. Daarmee komt een einde aan een traditie van zestig jaar. OCS De Smulnarren laat aan Oosterhout Nieuws weten te werken aan een oplossing.

Pop van papier maché

In veel plaatsen in de regio is het een traditie om op carnavalsdinsdag, aan het einde van de leut4daagse, een pop gemaakt van papier maché in brand te steken. Hiermee wordt het carnaval afgesloten en de vastenperiode gestart. In april vorig jaar las je op Oosterhout Nieuws al dat de traditie van de popverbranding aan het einde van de carnaval voortaan tot het verleden zou gaan behoren wegens de (brand)veiligheid.

Toch een oplossing?

Uit gesprekken tussen OCS, brandweer en gemeente bleek dat het afbranden van de Smulnar niet langer door brandweer en gemeente zou worden ondersteund. Hierdoor ontstonden twee mogelijkheden. 1. Afzien van het in brand steken van de Smulnar. 2. Op eigen risico van de OCS de Smulnar afbranden zonder deskundige ondersteuning met alle risico‘s van dien voor publiek en omwonenden, maar ook voor de OCS. Na lang wikken en wegen is besloten voor de eerste optie. Dit mede gezien vanuit de optiek dat alle risico’s met name voor anderen moeten worden geminimaliseerd. Dat werd extra duidelijk na de vonkenregen bij de vreugdevuren met oud&nieuw in Scheveningen.

Hoe nu verder?

“Het is een besluit dat met pijn in het hart is genomen” zo laat het bestuur van de OCS weten. “Maar wij willen en mogen het publiek en de omgeving niet willens en wetens aan gevaar blootstellen.” Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een alternatieve afsluiting van carnaval. Oud waarnemend burgemeester Fränzel gaf tijdens de raadsvergadering van mei vorig jaar al een suggestie voor een nieuwe traditie op een manier zoals in Den Bosch ook gebruikelijk is. Hierbij wordt de carnavalspop op een wagen gehesen en weggereden. Hoe de OCS dit gaat doen blijft nog even geheim, maar het zal zeker het begin zijn van een nieuwe traditie die zeker niet zal onderdoen voor de (vaak maar gedeeltelijk) afbrandende Smulnar. Alleen zullen Jaonus en Hendrien volgens het protokolder nu tot in de eeuwigheid getrouwd moeten blijven…

Heb jij een suggestie voor een (nieuwe) waardige afsluiting van carnaval? Laat dat dan achter op onze Facebookpagina!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen