Kaaiendonkse RoekOe verovert de kroegen met hun hit ‘Koekwaus’

George staat uiterst rechts
Foto: RoekOe Brabant

Ooit begonnen als een carnavalsact met duivenmelkersjassen in Kaaiendonk, maar inmiddels een begrip in de hele provincie: RoekOe Brabant.

Hoe het allemaal begon…

Er waren in 2011 eens vier Kaaiendonkse maten, Patrick van Gool, Joost Rombouts, Roel Koks en George van der Pluym. Zij besloten tijdens carnaval verkleed te gaan als ouderwetse duivenmelker, inclusief jasschort, platte pet en een duif op de schouders. De Kaaiendonkse Duivenmelkers Vereniging (KDV) Roek-Oe zag het licht. George: “Roek-Oe is genoemd naar het geluid van de duiven, maar ook ‘ik ruik je’ verwijzend naar de ondergescheten rug van de duivenmelkersjassen. In de tijd dat we begonnen postte ik regelmatig grappen op Hyves. Dat was toen heel populair. De pagina groeide flink. Omdat er verwarring ontstond met kinderdagverblijven, die ook KDV als afkorting gebruiken, en om het gebied te vergroten werd de naam omgezet naar RoekOe Brabant. En daarmee groeide het helemaal als kool!”

Uit de hand gelopen hobby

Nu, slechts 9 jaar later, is de Facebookpagina uitgegroeid tot 76.000 volgers. George: “Onze fans zijn mensen die in Brabant wonen, werken of een speciale band met onze provincie hebben en die houden van het Brabantse dialect.” Rijk zijn de jongens er niet van geworden, het is echt nog steeds een hobby. “Jarenlang ben ik redelijk anoniem gebleven omdat RoekOe met humor soms de grenzen opzoekt om op te vallen. Daar wilde ik mijn baan niet op het spel zetten! Ondertussen heb ik dat spelletje wel redelijk onder controle en kom ik iets meer naar ‘buiten’. Zo ben ik al bij Brabants Bont bij Omroep Brabant op TV en radio gekomen en is er in het maandblad ‘Brabants’ (blad ter bevordering van de Brabantse taal en cultuur) een mooi artikel over mij verschenen. Toch wel leuk allemaal!”

Carnavalshit Koekwaus

Dit jaar heeft RoekOe Brabant zelfs een eigen carnavalshit gemaakt met de naam ‘Koekwaus’. George: “Ik ben zelf een heel groot fan van de carnavalskapellekes en zoek die ook altijd graag op met carnaval. Maar van die gebruikelijke hoempapa muziek, daar houd ik dus niet zo van. Ik ben wel een groot liefhebber van dancemuziek. En ik bedacht dat het wel leuk zou zijn als die twee werelden bij elkaar zouden komen.” George kwam in gesprek met muziekmanager Andy Broeders, boeker Gino Schipperen van de WC Experience en Kaal Kabaal en de zeer kundige producer Roel Jongenelen, ook bekend als de bassist van VOF de Kunst. George “Na vele uren in de studio hadden we de goede basisbeat met gezellig feestgelal. De heerlijke zwoele stem is van mijn grote vriendin Nikolette van der Heide, de Rotterdamse vragensteller Joeri van der Schans en de zware Koekwaus en gemaakte kakstem zijn van mijzelf. Het grappige filmpje van Wildebeest Productions maakte het ook op social media helemaal compleet. Wat is het toch een superlekker en leuk Brabants liedje geworden!”Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden