OCS de Smulnarren: “Geen wagens bouwen en geen Kaaiendonkse Grote Optocht in 2021”

Foto: Petra Köpp voor Oosterhout Nieuws

Nadat maandagavond de Brabantse Veiligheidsregio’s met een statement rondom carnaval 2021 naar buiten kwamen volgde OCS de Smulnarren niet lang daarna.

Carnaval 2021

Maandagavond plaatsten de drie Brabantse Veiligheidsregio’s een gezamenlijk statement online betreffende carnaval 2021: “Helaas moeten wij vaststellen dat carnaval in Noord-Brabant in 2021 niet gevierd kan worden zoals we dat gewend zijn te vieren. Grote groepen mensen in kroegen, optochten, dweilorkesten, feesttenten… dat zal niet het beeld van 2021 zijn.” Dat heeft ook gevolgen voor het carnaval vieren in Kaaiendonk bleek maandagavond op een speciale vergadering in de kantine van TSC waarbij alle Kaaiendonkse stichtingen en verenigingen coronaproof waren uitgenodigd. Voorzitter Ernst-Jan van Langh van OSC de Smulnarren gaf tijdens deze vergadering aan de dat het bestuur met pijn in het hart de eerste beslissingen heeft moeten nemen voor carnaval in Kaaiendonk in 2021.

Geen wagens bouwen

Er zullen in 2021 geen wagens worden gebouwd in de Mienushal die dit seizoen gesloten zal blijven en ook de Kaaiendonkse Grote Optocht zal geen doorgang vinden op de manier zoals we die zo gewend zijn. Gezien de huidige Coronamaatregelen is het zeer waarschijnlijk niet mogelijk om de traditionele optocht inclusief grote wagens veilig te organiseren. Daarom roept OCS de Smulnarren bouwers op geen wagens te bouwen voor komend jaar. De Mienushal, traditioneel de plek waar de meeste wagens worden gebouwd, zal komend carnavalsseizoen ook gesloten blijven voor bouwers. “Gezien de beperkte ruimte in de hal kan de 1,5 meter afstand helaas niet worden gegarandeerd en dus nemen we geen risico. Dit besluit kon helaas niet langer op zich laten wachten, omdat veel verenigingen normaliter afgelopen weekend met bouw van de wagens zouden zijn gestart. Wij moeten hen dus nu wel duidelijkheid verschaffen. Wel houden wij de opties voor een alternatieve optocht en/of activiteit open,” aldus Ernst-Jan Van Langh, voorzitter OCS De Smulnarren.

Alternatieve Elluf Elluf Viering

Ook de Elluf Elluf Viering zal er dit jaar anders uit gaan zien in Kaaiendonk. Een grootschalige opening van het carnavalsseizoen op de Markt zal helaas niet mogelijk zijn. Stichting Elluf Elluf Viering, Het Genootschap der Volledigen en OCS De Smulnarren zullen gezamenlijk optrekken om tot een mooi alternatief programma te komen. Hoe dit er precies uit komt te zien, is op dit moment nog niet bekend. Wel staat vast dat, zoals gebruikelijk, het carnavalsseizoen zal worden geopend met de onthulling van het nieuwe insigne. Van Langh: “We blijven positief en denken in mogelijkheden!” De stichting wil graag denken in mogelijkheden en alle creativiteit, die Kaaiendonk in zich heeft, gebruiken om er toch een mooi carnavalsseizoen van te maken. Komende weken zullen zij in overleg met diverse partijen, waaronder Gemeente Oosterhout, verenigingen en de horeca, hun plannen voor een alternatief carnavalsprogramma verder gaan concretiseren.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden