Carnavalsinsigne-bingo in de wijk Slotjes-West

Foto: Slotjes-West

Tis ne klassieker! Het carnavalsmotto voor dit jaar had niet beter gekozen kunnen worden. Helemaal thuis en online carnaval vieren, dat gaat zeker de geschiedenisboeken in. Wie het thuiszitten en naar een beeldscherm kijken even beu is, kan in de wijk Slotjes-West een bingo spelen met carnavalsinsignes. 

Carnavalsinsigne-bingo

De Oosterhoutse wijk Slotjes-West kleurt in de week voor carnaval niet alleen wit door de sneeuw, maar ook rood en groen. Bij opvallend veel huizen in de wijk hangt de Kaaiendonkse carnavalsvlag buiten, wapperen rood-groene vlaggetjes in de wind en zijn ramen uitgebreid versierd met carnavalsposters, serpentines en ballonnen. De wijk doet daarmee niet alleen een gooi naar ’t Mooist Versierde Alternatief van OCS De Smulnarren, maar koppelt er ook een corona- en lockdownproof carnavalsactiviteit aan: een carnavalsinsignebingo! Bij de versierde huizen zijn achter het raam of in de tuin namelijk de 66 insignes uit de Kaaiendonkse carnavalsgeschiedenis verstopt.

Bingokaart

Iedereen kan een bingokaart uitprinten via de link onderaan dit artikel en met zijn of haar gezin op zoek gaan naar de insignes. “Het is natuurlijk het leukst om dat verkleed te doen”, zegt Marie-Cecile Donders van de werkgroep die de carnavalsbingo organiseert. “Wie heeft er als eerste een horizontale rij vol? En wie heeft er als eerste een volle kaart? Wie bingo heeft, roept uiteraard “HATSEKIDEE!”. En wie een valse bingo heeft, moet een liedje zingen. Dus roep gewoon af en toe bingo, dat is goed voor de carnavalssfeer!” Het streven van de werkgroep was om 66 deelnemende huizen in de wijk te vinden. “Dan zouden we alle 66 insignes uit de Kaaiendonkse geschiedenis op kunnen hangen”, licht Marie-Cecile toe. “Het initiatief is echter zo enthousiast omarmd in Slotjes-West dat het er maar liefst 99 zijn geworden. ‘Sommige insignes hangen dus op meerdere plekken. Je hoeft dus zeker niet de hele wijk door te lopen om bingo te kunnen hebben.” De wijk Slotjes-West omvat grofweg het gebied tussen de Ridderstraat, Slotlaan en Hertogenlaan; een stukje van de Bredaseweg doet ook mee.

Verbinding

De werkgroep Activiteiten Slotjes-West organiseerde afgelopen kerstvakantie ook de Kerststallen Lichtjesspeurtocht in de wijk. “Die activiteit is enorm gewaardeerd door zowel jong als oud. We hebben zo veel hartverwarmende reacties ontvangen. Je merkt dat het de wijkbewoners dichter bij elkaar brengt; het zorgt voor verbinding in de wijk.” Via een groepsapp met inmiddels 150 leden blijft de wijk op de hoogte. “De buurtbewoners delen nu foto’s van het versieren van hun huizen – heel leuk!” Er is tijdens de carnavalsinsigne-bingo genoeg bijzonders te zien in Slotjes-West. “Zo heeft een buurtbewoner in de Huize Limburgstraat zijn bijna-volledige verzameling echte insignes voor het raam gezet”, vertelt Marie-Cecile . “In de Vrijheidstraat is een klompenboom te vinden: daar hebben ze hun carnavalsklompen voor dit jaar aan de wilgen gehangen. En in de Statenlaan zit een gebreide nar achter het raam met miniatuurinsignes om zijn nek. Jaren geleden zat die tijdens carnaval altijd in de etalage van een wolwinkel aan de Keiweg.”

Kleurwedstrijd

Kunstenaar en buurtbewoner Diana Nooten heeft ervoor gezorgd dat de carnavalsinsignebingo een eigen logo heeft. Ze gebruikte daarvoor tekeningen van Thomas (9) en Philip (7) Robbe, die ook in de wijk wonen, als basis. “Het logo hebben we omgezet in een kleurplaat en daarmee organiseren we een kleurwedstrijd voor alle Snotnarren en Snotnarinnekes in Kaaiendonk”, vertelt Marie-Cecile. “Kleur ‘m in, maak er een foto van en mail die uiterlijk 16 februari naar [email protected]. De mooiste inzendingen winnen een prijs.” De carnavalsinsignebingo in Slotjes-West is te spelen vanaf vandaag om 11.11 uur tot dinsdag 16 februari 21 uur. “Uiteraard vinden we het ontzettend leuk als mensen foto’s van hun zoektocht naar de insignes in Slotjes-West delen via social media”, besluit Marie-Cecile.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen