Afgelopen vrijdag werd de Nationale Carnavalsstichting Het Groot Gevolg opgericht, de volgende stap in een allesomvattend plan.
Nationale Carnavalsstichting
De oprichting van deze Nationale Carnavalsstichting is een volgende stap in het allesomvattende plan om met het culturele aspect van carnaval, en de bijbehorende glimlach, een vermelding op de Unesco Immaterieel Cultureel Werelderfgoedlijst van te verkrijgen. Daarnaast heeft de stichting tot doel het toegankelijk maken van carnaval voor iedereen, alsmede het (blijvend) vergroten van vrolijkheid en geluk in Nederland op het gebied van carnavalsactiviteiten op de lange termijn. De Stichting tracht haar doel onder meer te bereiken door het Nederlandse carnaval met alle tradities, vrolijkheid, gezelligheid en diversiteit te beschermen en te verspreiden.
"Meer dan een plat zuipfeest"
De afgelopen jaren hebben de leden van de stichting er mede voor gezorgd dat het idee van carnaval veel meer is dan alleen het idee van een plat zuipfeest. Met nationale aandacht voor hun plan ‘carnaval is van ons allemaal’ werd de perceptie van ‘het carnaval’ al veranderd. De gemeente Oosterhout waardeerde daardoor het lokale carnaval al met de Gemeentelijke Cultuurprijs. Groot aanjager van de stichting is mede voormalig prins carnaval Mienus 14 van Kaaiendonk, Paul Oudenhooven. Met zes andere knappe koppen die - gepokt en gemazeld zijn in de carnavalswereld en in het dagelijks leven - een bijdrage kunnen leveren aan het tot stand komen van de door de stichting gestelde doelen vormt Paul de Nationale Carnavalsstichting Het Groot Gevolg.
Immaterieel Cultureel Erfgoed
Cultureel erfgoed zijn Cultuuruitingen die door erfgoedgemeenschappen worden beleefd als erfgoed en hen een gevoel van identiteit en continuïteit geven. Dit immaterieel erfgoed wordt steeds opnieuw vormgegeven in samenhang met maatschappelijke veranderingen en in interactie met de sociale omgeving en van generatie op generatie doorgegeven. Ook de jaarlijkse Oosterhoutse Abrahamdag staat op de lijst van Unesco.