Verslag opening Carnavalsmuseum Ut Kabinet der Zotheid

Foto: Joosterhout / Joost Roovers

Afgelopen zondag is het carnavalsmuseum Ut Kabinet der Zotheid geopend. Joep Heinen schreef voor Oosterhout Nieuws het onderstaande verslag.

Opening carnavalsmuseum Ut Kabinet der Zotheid

Al maanden kon Kaaiendonk op Sociale-Media volgen hoe de locatie gereed werd gemaakt. Op zondag 12 december ging ook daadwerkelijk de deur open van Ut Kabinet der Zotheid. Samen met Burgemeester Mark Buijs en Z.O.H. Prins Mienus XV knipte regentes Karin Mertens om 12.12 uur het lint door.

Unieke collectie

Karin Mertens nam vlak voor de opening het woord. Wat begon met een kleine verzameling na het breken van een OCS insigne, mondde al snel uit tot een tentoonstellingswaardige collectie. In de garage achter haar huis kwam een klein privémuseum tot leven. Nadat het Carnavalsmuseum in het Speelgoedmuseum op Stelten zou verdwijnen, ontstond het initiatief de collectie samen te voegen met die van Karin haar Kabinet der Zotheid uit de garage. Zo ontstond het nieuwe Carnavalsmuseum Ut Kabinet der Zotheid.

Torenhoge vitrines

De samengevoegde collecties hebben aan het Basiliekplein tussen de St.Jan en De Bussel een mooi nieuw thuis gevonden. Zowel in de garage als in het Speelgoedmuseum was er te weinig ruimte om deze de juiste eer toe te doen. In het ruime en goed verlichte nieuwe Kabinet zijn de muren voorzien voor torenhoge vitrines. Hoe de bezoeker de collectie kan bekijken, daar is goed over nagedacht hierin. Bovenin liggen de stukken naar beneden gericht om zo optimaal gebruik te maken van de ruimte. Hierdoor komt de collectie nog meer tot leven.

Sleutels van stad en speeltuin

Van het schilderij van V.Z.O.H. Prins Mienus I tot aan de mallen van het OCS-insigne 2022 van Niels van der Keer. Veel van de carnavalsgeschiedenis van Oosterhout is er te zien. In de vloer, onder een stevige glasplaat, liggen zelfs de Sleutels die Jeugdprins(es) Kaaike en Mienus ontvangen. Niet alleen stukken van OCS de Smulnarren zijn te zien, ook vele privé-donaties worden prachtig tentoongesteld. Zo kan nog meer over de Oosterhoutse carnavalsgeschiedenis vertelt worden, ook die van voor dat het Kaaiendonk was. Carnavalsmuseum Ut Kabinet der Zotheid is geopend op woensdag, donderdag en vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdagmorgen tussen 10.00 en 12.00 uur. Je vindt het museum aan het Basiliekplein 4, entree is gratis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen