Dun Leste Druppel blijkt een New-Yorkse brandweerwagen te zijn

Foto: d'Askruizen

Dun Leste Druppel, De brandweerwagen van d’Askruizen, blijkt een oude dienstwagen te zijn van een kazerne in New York.

Dun Leste Druppel

Welke Kaaiendonkse carnavalsvierde kent hem niet: Dun Leste Druppel, de iconische witte brandweerwagen van Ut Kaaiendonks Kepelleke d’Askruizen. Het vervoersmiddag dan door ‘De Kruizen’ te pas en te onpas wordt ingezet voor optochten feesten en partijen, zowel in Oosterhout, Kaaiendonk en daarbuiten. Hoewel eerder werd gedacht dat de brandweerwagen afkomstig was uit de gemeente Moerdijk, blijkt dit toch een vergissing te zijn.

Toevallige ontdekking

Zo is bij stom toeval ontdekt dat de brandweerwagen tot 1982 dienst gedaan in New York en wel bij de brandweerkazerne van Hook & Ladder 8 14 N. Moore Street, New York. D’Askruizen zijn hier achter gekomen dankzij de film Ghostbusters waar spokenjagers intrek namen in een oude leegstaande brandweerkazerne in New York. In de film, uit 1988, komt op enig moment op de achtergrond een beeld voorbij welke d’Askruizen dachten te herkennen: “Was dat hun Leste Druppel?”. Na jaren van trouwe dienst is Dun Leste Druppel in 1982 naar Nederland verscheept, waar hij in Moerdijk van boord is gekomen.

Druppelaar

Je kunt overigens nog donateur worden, een zogenoemde Druppelaar. Voor € 111 per jaar ondersteun je de brandweerwagen van d’Askruizen, Je krijgt daarvoor een koperen naamplaatje op de achterbank van Dun Leste Druppel, een uniek Druppelaar speldje en één dagdeel per jaar beschikking over Dun Leste Druppel (uiteraard in overleg). Je kunt zich hiervoor aanmelden via [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen