LCC column van Dolores: “Eerst Eten”

Foto: Daria-Yakovleva by Pixabay

In het kader van het 30-jarig jubileum van Kookclub LCC schrijft Dolores maandelijks een vrolijke inspirerende column over eten en koken.

Eerst eten!

Dat zeggen we in Oosterhout en op heel veel andere plaatsen. Eten is belangrijk in alle culturen. Eten is ook emotie, voor mensen die onvoldoende te eten hebben en voor mensen die meer dan voldoende hebben. Luxe problemen zijn het als je nog geen antwoord hebt op de dagelijkse vraag “wat zullen we eten vandaag?”. Het hangt van vele factoren af; hoe is je stemming, wat voor weer is het, waar heb ik trek in, heb ik veel of weinig tijd om te koken (of eigenlijk amper tijd/zin).

Het is heel grappig dat je gewoon ergens trek in hebt, iets hartigs of zo’n heerlijke ovenschotel of toch die frisse salade (met weinig calorieën). Waar komt het vandaan, inspiratie opgedaan in een tijdschrift of op het web? Op een terrasje iets lekkers op een bord gezien of geroken terwijl je naar huis liep. Of een herinnering aan vroeger, wat je ouders kookten, zo lekker wordt het nooit meer.

Zelf haal ik veel inspiratie uit specifieke kookzenders en series zoals Masterchef of Chef’s Table. Er zijn websites waar je kunt aangeven wat je nog in de koelkast hebt liggen om er een recept bij te zoeken, bijvoorbeeld voor een maaltijdsoep. Het leukste is gewoon experimenteren en gaan! Nadeel als het heel goed uitpakt, is dat je wellicht het recept niet hebt afgewogen en opgeschreven. Geen nood, volgende keer weer (iets anders) proberen. Je kunt veel meer dan je denkt. Je gerechten lekker hoog op smaak maken met kruiden en specerijen, dan wordt koken ook veel leuker!

Met culinaire groet,
Dolores

Tip: In de categorie makkelijk & gezond Minestronesoep

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen