LCC column van Dolores: “Eerst Eten”

Foto: Daria-Yakovleva by Pixabay

In het kader van het 30-jarig jubileum van Kookclub LCC schrijft Dolores maandelijks een vrolijke inspirerende column over eten en koken.

Eerst eten!

We zitten midden in de opmaat naar de feestdagen. Veel mensen hebben er zin in en minstens zoveel zijn weer blij als het achter de rug is. Komt oma eerste of tweede Kerstdag en wat zullen we eten? Al die overdreven happy commercials, pfff kan best wat minder toch?

Op de kookclub maken we in november al een uitgebreid kerstdiner. Dat is wel handig want dan heb je in ieder geval één gang al zelf gekookt en de andere vier gangen geproefd. Mooie gerechten (wel beetje bewerkelijk, want wij komen om te koken) maar echt mega-lekker. Als je gasten krijgt wil je zeker weten dat je genoeg hebt gemaakt, met als resultaat dat je eigenlijk teveel maakt (en ook meer eet dan je lief is).

Thuis eten wij Eerste Kerstdag altijd samen met hele goede vrienden, afwisselend in een restaurant of bij één van ons thuis en dit jaar is het bij ons. Kerst valt gunstig (ma/di) dus we kunnen al op zondag het nodige voorbereiden. Amuse: een klein glaasje met een fluweelzacht pompoensoepje (duw de pompoensoep met de bolle kant van een pollepel door een bol-zeef) dan houd je fluweel over, lekker afgetopt met toefje Griekse yoghurt. Je kunt er ook voor kiezen de vezels lekker te laten zitten, is gezond toch?

Als voorgerecht een avocado- crème met garnalen en daarna als hoofdgerecht gestoofde eendenbout met sinaasappel-tijmsaus met een heerlijke aardappelgratin, spruitjes (geen deksel op de pan dan blijven ze mooi groen). Na het aanbraden gaat de eendenbout op 70 graden in de oven; daar heb je nauwelijks meer omkijken naar (met dank aan Herman den Blijker voor deze tip). Als je niet van eend houdt, dan kan je ook kippenbouten kiezen.

Het dessert wordt een crème brûlée met kardemom. Mooi laagje suiker om te karamelliseren met m’n brandertje – dat doe ik nog niet zo lang – maar is leuk om te doen en lekker! Ideaal menu want ik kan veel vooraf al maken en het is – voor feestdagen- nog best licht.

Met Oud & Nieuw maak ik een eays peasy poke bowl, dat is beslist een aanrader.  ie is in de basis vega, maar met wat zalm, scampi’s, stukjes hete kip of bief is er voor jong en oud iets lekkers èn iets te kiezen. Wat over is, gaat morgen in een salade.

Nog een fles feestelijke bubbels en geen oliebollen meer. Fijne dagen allemaal!

Met culinaire groet,
Dolores

Tip: Video en recept van de eays peasy poke bowl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen