Vastenactie biedt hulp aan jonge vluchtelingen in Uganda

Foto: Vastenactie Oosterhout

De Vastenactie van de H. Catharinaparochie zet zich dit jaar in voor vluchtelingenkamp Nakivale in Uganda.

Vluchtelingenkamp Nakivale

Sinds 2019 heeft de H. Catharinaparochie een band met het vluchtelingenkamp Nakivale in Uganda. Toen in 2018 de Congolese familie Ley vanuit Nakivale in Oosterhout kwam wonen, vergaten ze hun lotgenoten in Nakivale niet. Veel vluchtelingen daar zijn jong en alleenstaand en daarom kwetsbaar. Criminaliteit, drugsgebruik en prostitutie liggen op de loer. Vanuit de Oosterhoutse parochie, in samenwerking met onze partnerorganisatie ter plaatse, de Nakivale Soccer Academy (NSA), bieden we jongeren veiligheid, ontspanning, vorming en educatie.

Al veel bereikt

Er is al veel tot stand gekomen. In 2020 werden voetbal- en volleybalclubs voor jongens en meisjes van de nodige uitrusting voorzien. Vanaf 2021 is er een programma voor meisjes om hen weerbaar te maken in een omgeving waar sexueel geweld aanwezig is. In 2022 is er een gebouw neergezet dat in 2023 werd ingericht en nu functioneert als school voor taal-, naai- en computeronderwijs. Daarnaast worden vluchtelingen opgevangen die nog geen status hebben en daarom zijn aangewezen op hulp van medevluchtelingen. In 2023 kan de Vastenactie vijftig van deze gezinnen adopteren en hun voorzien van het hoogstnoodzakelijke: matrassen, muskietennetten, teiltjes, jerrycans, zeep, suiker, maismeel, etc.

Kleine giften, grote impact

Dit jaar is het doel van de Vastenactie de fabricage van wasbaar maandverband en van zeep. Daarmee wil de NSA zorgen voor een betere hygiëne in Nakivale. Het zal jongeren ook helpen om eigen inkomsten te verwerven en andere activiteiten van NSA mogelijk te maken. Dit project kost ca. 23.000 euro. De Bisschoppelijke Vastenactie en de Caritas van de H. Catharinaparochie ondersteunen dit project financieel. Omdat het geld rechtstreeks vanuit Oosterhout naar Nakivale gaat, komt het gegarandeerd goed terecht. Kleine giften hebben een grote impact!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen