Misschien heb je er nog nooit van gehoord. Misschien ben je een echte liefhebber. Maar Lübecker en het najaar horen bij elkaar.
De blaadjes beginnen van de bomen te vallen en Sinterklaas is weer in aantocht. Dat betekent dat het weer tijd is voor Lübecker! Lübecker staven of worsten zijn roze rollen marsepein, gevuld met botercrème en/of room met stukjes chocolade. Vaak zijn het staven of staafjes, maar je komt ze ook tegen waarbij de lübeckers de vorm hebben van een rookworst. De naam is afkomstig van de plaats Lübeck in Duitsland. Hier komt de beroemde Lübecker marsepein vandaan die de basis vormt voor de Lübecker staaf zoals wij die kennen. Nagenoeg alle Oosterhoutse bakkers hebben ze in deze tijd van het jaar in hun assortiment, maar je vindt ze ook bij speciaalzaken zoals Nuttig&n.
In Oosterhout zijn er ook diverse thuisbakkers die in deze tijd van het jaar weer aan de slag gaan om Lübeckers te maken. Vaak volgens een recept dat al jaren in de familie is. Want hoewel de buitenzijde er vaak hetzelfde uitziet, kan er nogal wat verschil zitten in de smaak en de vulling. Vaak is het maar net wat je gewend bent en wat jouw smaak is. Zeker is dat je in Oosterhout weer lekker kunt genieten van deze heerlijke zoete lekkernij!