Oosterhout ontvangt wereldtop met tijdrit Ladies Tour

Foto: Ladies Tour/PromOosterhout

Oosterhout maakt zich de komende dagen op voor een tijdrit van de Boels Rental  Ladies Tour. Een internationale tijdrit voor vrouwen waaraan 120 rensters deelnemen van 20 nationale- en internationale ploegen, de absolute wereldtop is aanwezig  op vrijdag 4 september in Oosterhout.

Het deelnemersveld is iets om trots op te zijn. Liefst elf professionele UCI-teams, waarvan de beste acht ploegen van de wereld, vier nationale teams en vijf clubteams komen aan het vertrek in de sterk bezette Boels Rental Ladies Tour. Ploegen komen uiteraard uit Nederland, maar ook landen als Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen, België, Amerika, Italië en Litouwen, zullen aan de start verschijnen.World Cup Vargarda TTT

Met Evelyn Stevens en Ellen van Dijk brengt het Boels-Dolmans Cycling Team de winnaressen van de voorgaande twee edities opnieuw aan de start. Stevens won de zesdaagse etappekoers een jaar geleden voor haar toenmalige ploeggenote Lisa Brennauer. Ook die Duitse renster van Velocio-SRAM, de huidige wereldkampioene tijdrijden, is er dit jaar weer bij. Tot de deelneemsters behoren verder onder meer de topsprinters Kirsten Wild (Hitec-Products), Jolien D’Hoore, Giorgia Bronzini (beide Wiggle-Honda), Marta Bastianelli, Annalisa Cucinotta (beiden Italiaanse ploeg) en Lucy Garner (Liv-Plantur). Dat er zoveel topteams aan de wedstrijd meedoen, zorgt er ook voor dat veel wielrensters met klassementsambities zullen starten. Op Stevens en Van Dijk kan daarbij gerekend worden, maar ook hun ploeggenotes Chantal Blaak en de Britse Lizzie Armitstead behoren tot de kanshebbers. Sterke uitdaagsters zijn Lucinda Brand (Rabo-Liv), de Italiaanse Elisa Longo Borghini (Wiggle-Honda), Lisa Brennauer (Velocio-SRAM) en Amy Pieters (Liv-Plantur). De kans is ook nog altijd aanwezig dat de onlangs zwaar ten val gekomen Annemiek van Vleuten deel zal nemen. En wat te denken van Anna van der Breggen, dit jaar o.m. winnares van de Waalse Pijl (België), het NK –tijdrijden, de Giro Donna (Italië) en La Course (Frankrijk). Ook mag nog vernoemd worden dat onze plaatselijke wielerheldin, Minke Slingerland –Van Dongen, team De Jonge Renner, op de deelnemerslijst staat en het parcours kent als geen ander.

De rensters starten vanaf 15.00 uur, iedere minuut, in de Slotlaan ter hoogte van het terras van Restaurant De Vrijheid/ Abrahambeeld, bij de ingang van het Slotjespark-West. Zij vervolgen hun route richting zuidwest; de Ridderstraat, linksaf de Bredaseweg op, tot aan de rotonde bij de Katjeskelder en gaan daar linksaf de Warandelaan in. Op het einde van de Warandelaan gaan zij linksaf, langs het Wilhelminakanaal tot aan de Zeislaan, hier maken zij een U-bocht en gaan dezelfde weg terug, met als finish de Heuvel ter hoogte van restaurant Perron.

De route is nauwkeurig en in goed overleg met de Gemeente,  veiligheidsfunctionarissen en organisatie tot stand gekomen. Veiligheid voor zowel de deelneemsters als de bezoekers staat voorop, maar ook de hulpdiensten dienen bij calamiteiten hun werk te doen. Door de gemeente zijn er niet minder dan 65 omleidingsborden gesitueerd om het verkeer om te leiden. Aanpalende woonwijken hebben de mogelijkheid om via een ander dan de reguliere weg de wijk te verlaten. Aanpalende huizen langs de route zijn met de auto die middag, van 12.00 tot 18.00 uur niet te bereiken en aan de bewoners wordt met klem verzocht niet tussentijds met de auto op het parcours te komen, dit zou kunnen leiden tot zeer gevaarlijke situaties. De voet- en rijwielpaden kunnen wel gewoon gebruikt worden, om over te steken zijn in het gehele parcours 8 oversteekplaatsen gesitueerd. Op deze oversteekplaatsen maar ook op cruciale punten staan 25 verkeersregelaars, 25 vrijwilligers en 10 motorrijders, dit om alles in goede banen te leiden.

De Heuvel zal die middag het centrale punt zijn, waarvan de toegangsweg de Slotlaan al vanaf 8.00 uur is afgesloten, enkel nog bereikbaar voor de organisatie en toeleveringsbedrijven voor de winkeliers [dit tot uiterlijk 11.30 uur]. De permanence is ondergebracht bij Restaurant Perron, waar ruimte is voor de organisatie, ontvangst gasten en de pers. Bij Restaurant De Vrijheid vergadert de jury en is er nog een bijeenkomst met de ploegleiders en KLTP. Naast de statige residentie Heuvel 11 is er een ruimte voor rolstoelgebruikers, zij kunnen van daaruit zowel de start als finish aanschouwen, terwijl de EHBO is opgesteld naast Loonen Brillen. De jurybus staat op de finish lijn, op het binnenterrein van de Heuvel. Dit binnenterrein is opgesplitst in tweeën, het gedeelte rondom de waterpomp wordt als VIP-ruimte ingericht, terwijl richting het Filmhuis er ruimte is voor sponsoren om zich te presenteren [publiekelijk toegankelijk] en waar ook een drankuitgifte is, geëxploiteerd door het Culinair Pakhuys, die ook het VIP-gedeelte voor zijn rekening neemt. Naast Perron komt het huldigingspodium.

Al in een vroeg stadium, vorig jaar november, zijn er verschillende partijen benadert om een bijdrage te leveren aan het randprogramma. Hierdoor is maar minimaal op gereageerd, maar het Filmhuis zal die middag gratis toegankelijk zijn waar wieler gerelateerde films worden gedraaid en ’s avond de Nederlandse succesfilm Mont Ventoux wordt vertoond. Vrijdagmiddag zal er vanaf vier uur een muzikale omlijsting zijn van het enigste vrouwenorkest in de Gemeente Oosterhout, De Ladykantjes, zij spelen op het huldigingspodium.

De internationale tijdrit voor vrouwen kent ook een voorprogramma, een tijdrit voor recreanten teams. Hiervoor hebben zich vijftien teams ingeschreven. Elk team bestaat uit vier personen, waarvan de derde binnen gekomen renner van ieder team de eindtijd bepaald. De recreanten team zijn van een diverse pluimage. Het team met de naam Chronono bestaat uit leden van het Oosterhoutse college, de wethouders; Marcel Willemse, Jan Peters en Mark Visser, aangevuld met de gemeentesecretaris Paul de Ridder. Zij krijgen gedegen concurrentie van het team Cycling Ambassadors West-Brabant uit Woensdrecht. Zij hebben afgevaardigd de wethouders, Jeffrey van Agtmaal en Lars van Beek en topambtenaar Jan Prop [mede organisator WK Veldrijden en de Adrie vd Poel veldrit in Hoogerheide]. Maar de strijd zal pas gestreden zijn als de laatste renner over de meet is, want ook de teams van Velo-Amice en Wim de Vos, zullen alles in het werk stellen om als eerste te eindigen. Maar dat wil ook het Dreamteam, een select gezelschap van WTC Extra Lusje, zijn kanshebbers. Misschien wel niet de grootste kanshebbers maar trots erop dat zij mee mogen doen zijn de teams van Prisma, dit zijn renners die met hun buddy’s afgelopen voorjaar de Mont Ventoux hebben beklommen. Zij gaan allen strijden om de prijs, een weekend verblijf in een luxe vakantiewoning op de Roompot/Katjeskelder. Deze ploegentijdrit waarvan het startschot wordt gelost door Burgemeester Stefan Huisman, begint om 13.00 uur en iedere twee minuten zal er een team vertrekken. Hieraan vooraf rijden de dames van Solexclub VROEM hun rondje en doen dat nog een tweede keer aan het einde van de ploegentijdrit, kort na half twee. Speaker bij de recreanten is bestuurslid en wielergoeroe Rein Lambragts. De prijsuitreiking van de recreanten zal worden uitgevoerd door Mark Visser manager van de Katjeskelder en wethouder Marcel Willemse, zelf ook deelnemer aan deze tijdrit!

De tijdrit van de Boels Rental Ladies Tour op vrijdag 4 september maakt deel uit van een meerdaags wielerevenement. Op dinsdag 1 september is de eerste etappe in de Gemeente Montferland, start in Zeddam en finish in ’s Heerenberg, op woensdag 2 en donderdag 3 zijn er twee etappes met start en finish in Tiel, vrijdag dus de tijdrit in Oosterhout, zaterdag een etappe in de Gemeente Gennep en op de slotdag zondag start in het Limburgse Bunde met de finish op de Cauberg, nadat diezelfde klim dan al vier keer eerder is beklommen.

De organisatie in Oosterhout is in handen van de Stichting PromOosterhout, die al twee keer eerder, in 2011 en 2013 de start van de Eneco-tour naar Oosterhout wist te halen. Zij waren toe aan een nieuwe uitdaging en waren daarom vorig jaar al eens te gast tijdens de tijdrit van de Ladies Tour in Tiel. Het bestuur van PromOosterhout wordt gevormd door; voorzitter Ad Jespers die ook de PR & communicatie voor zijn rekening neemt, Rein Lambregts is de secretaris, die samen met Kees Leijten mede verantwoordelijk is voor de sponsering en het parcours. Penningmeester is Mattie Broekmans en het team is na enkele mutaties aangevuld met Tom Janmaat en Bart van Gils, zij zullen zich vooral bezig houden met de vrijwilligers en de recreatieve ploegentijdrit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen