“De kermis is in jaren niet zo triest geweest hier”

Foto: Oosterhout Nieuws

“De kermis is in jaren niet zo triest geweest hier”. Dat schreef een van onze lezers op onze Facebookpagina naar aanleiding van het afzeggen van de achtbaan Crash Test. Hoe komt het dat zo terugloopt met de kermis? En vooral: hoe zorgen we ervoor dat de Oosterhoutse Kermis blijft bestaan?

Minder bezoekers, minder omzet

Een grote attractie minder op het Slotjesveld, de Heuvel zo goed als leeg en ook op de Slotlaan veel gaten tussen de attracties. En doet de Markt ├╝berhaupt nog wel mee met een nostalgische kermis? Het lijkt hard bergafwaarts te gaan met de kermis, ooit volksvermaak nummer 1. Eerder deze week schreef Charlotte Bouwman hier een artikel over in NRC. Want het is niet alleen in Oosterhout dat het slecht gaat met de kermis. Het gaat in heel het land steeds verder achteruit. Minder bezoekers, minder omzet en minder exploitanten. Gisterenavond liep Oosterhout Nieuws over de kermis die al bijna 2 uur open was. Bezoekers waren er eigenlijk nauwelijks, ondanks het droge weer en de aangename temperatuur. Een handje vol opgeschoten jeugd, enkele toeristen en wat ouders met hun kroost. Maar het was zeker niet ‘om over de koppen te lopen’.

Crisis en concurrentie

Natuurlijk is het zo dat de economische crisis sinds 2008 roet in het eten heeft gegooid. Mensen bleven weg van de kermis en die komen niet meer terug. Maar vroeger spaarde je om naar de kermis te gaan, en tegenwoordig spaar je voor je mobiele telefoon. Of om naar een pretpark of festival te gaan, want de concurrentie is groot als het gaat om het uitgeven van het geld. En dat is niet alleen in Oosterhout zo. Zelf de allergrootste kermis van de Benelux, die van Tilburg, trok dit jaar minder bezoekers en werd er minder omgezet.

De toekomst?

Gemeente, de exploitanten en de horeca: iedereen heeft elkaar nodig om de kermis in stand te houden. Maar is er nog wel toekomst voor de Oosterhoutse Kermis? Hoe denk jij hierover? Wij zijn benieuwd naar jouw mening. Je kunt die achterlaten op onze Facebookpagina onder dit bericht.

Reacties