Oosterhout groeide in 2017 met 561 inwoners naar 55.165 inwoners

Foto: oosterhout.nieuws.nl

Het inwonertal van de gemeente Oosterhout is in 2017 opnieuw toegenomen. Op 1 januari 2018 telt Oosterhout 561 inwoners meer dan een jaar geleden. Dit blijkt uit de voorlopige resultaten van de analyse van de bevolkingsontwikkeling in 2017 vanuit de gemeentelijke bevolkingsadministratie. De stand van de bevolking op 1 januari 2018 komt hiermee op 55.165 inwoners.

Nieuwbouwwoningen

De bevolkingsontwikkeling wordt bepaald aan de hand van de natuurlijke groei (het aantal kinderen dat wordt geboren, na aftrek van het aantal personen dat is overleden) plus het migratiesaldo (het aantal personen dat in de gemeente is komen wonen, na aftrek van het aantal personen dat naar elders is vertrokken). In het afgelopen jaar was er in Oosterhout sprake van een aanzienlijk vestigingsoverschot (564 personen), terwijl er tegelijkertijd een klein sterfteoverschot (-3 personen) was. De bevolking kon toenemen doordat er veel nieuwbouwwoningen gereed zijn gekomen.

Gezinsverdunning

Hoewel Oosterhout in 2017 dus een vestigingsoverschot had, zijn er toch nog ruim 2.360 personen vertrokken uit onze gemeente. Dit werd echter ruimschoots gecompenseerd door de vestiging van bijna 2.930 personen. Door de vergrijzing en de gezinsverdunning (kleinere gezinnen, meer eenoudergezinnen en alleenstaanden) wonen er gemiddeld steeds minder mensen in een woning. Dit verschijnsel speelt in alle gemeenten in Nederland, maar vooral in de steden. Dit wordt in onze gemeente nog versterkt doordat veel jongeren uit Oosterhout vertrekken om te gaan studeren of omdat ze elders een baan vinden.

Vergrijzing

Oosterhout heeft een ‘ingesnoerde’ bevolkingspiramide, waarbij met name de 20-44 jarigen zijn ondervertegenwoordigd. Vooral jongeren die elders gaan studeren of werken ontbreken hier. Verder valt de grote groep 45-74 jarigen op. Dit is het gevolg van de forse groei van onze gemeente in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, toen veel jonge gezinnen hier kwamen wonen. Naarmate deze groep ouder wordt, schuift de ‘verdikking’ in de piramide omhoog: de bevolking vergrijst.

Veel verschillen per wijk

De leeftijdsopbouw verschilt per wijk. Het Centrum en oudere wijken zoals Slotjes, Strijen, Leijsenakkers en Oosterheide kennen verhoudingsgewijs meer ouderen dan een jonge wijk zoals Vrachelen. In de wijken Centrum en Oosterheide wordt dit nog versterkt door de aanwezigheid van verzorgings- en verpleeghuizen; in de wijk Leijsenakkers door de kloosters. In Dommelbergen daalt het inwonertal al een aantal jaren, als gevolg van de vergrijzing en gezinsverdunning. In Oosterheide groeit het aantal inwoners door de komst van nieuwe gezinnen (doorstroming) en het nieuwbouwproject Warandepoort. Ook in Vrachelen (De Contreie) en Dorst groeit het aantal inwoners door de woningbouw.

  • KLIK HIER om de volledige PDF van de gemeente te downloaden
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen