23 Koninklijke Onderscheidingen in de gemeente Oosterhout

Foto: Koninklijke onderscheiding

Maar liefst drieëntwintig Oosterhouters hebben vandaag een Koninklijke onderscheiding gekregen uit handen van Burgemeester Marcel Fränzel of locoburgemeester Marian Witte. De volgende mensen zijn door de Koning gedecoreerd:

De heer W.P.A. Botermans te Oosterhout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Wil Botermans (77) is een van de meest waardevolle vrijwilligers van het Brabants Museum Oud-Oosterhout. Hij is de informele leider van de 60 vrijwilligers van het museum en in formele zin is hij museumconservator. Al 16 jaar steekt hij enthousiast de handen uit de mouwen, heeft hij overzicht en zorgt hij ervoor dat het museum zeer gewaardeerd wordt door bezoekers. Wil Botermans is bij het museum begonnen als maquettebouwer en al vrij snel is hij door het bestuur gevraagd om de Dagelijkse Leiding (samen met twee andere vrijwilligers) op zich te nemen. Vier jaar geleden kreeg het museum een nieuwe organisatievorm en Wil Botermans werd coördinator van het team Museumonderhoud. Hij verricht allerlei (restauratie)werkzaamheden voor het museum. Hij draait voor het team gastheren en -vrouwen maandelijks in het weekend diensten, verzorgt rondleidingen, begeleidt basisschoolkinderen in het project Jet en Jan en richt samen met zijn dochter exposities in. Zijn inzet voor de samenleving blijft niet beperkt tot het museum. Sinds enkele jaren is hij als vrijwilliger ook betrokken bij de Stichting Zandsculpturen Oosterhout.

De heer P.A. Klerkx te Oosterhout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Piet Klerkx (80) is twintig jaar geleden als vrijwilliger bij Brabants Museum Oud-Oosterhout begonnen en verrichte allerlei taken. Al snel werd hij belast met de dagelijkse leiding van het museum. Dit deed hij met twee anderen. Het museum kon en kan altijd op hem rekenen. Hij kent alle vrijwilligers persoonlijk en hij heeft altijd aandacht voor de mens achter de vrijwilliger. Bij ziekte of andere calamiteiten bezocht Piet Klerkx de vrijwilliger met een bloemetje. Hij verzorgt daarnaast taken op het gebied van financiën, rondleidingen, begeleiding van scholierenprojecten en hij verricht hij allerlei hand- en spandiensten. Indien nodig helpt hij bij het tuinonderhoud en hij is op de dagen dat hij niet is ingeroosterd altijd bereid om extra te komen voor bijvoorbeeld inkoop of hulp op ander gebied. Piet Klerkx is daarnaast ook al bijna 12,5 jaar actief als koster bij de zondagsdiensten in het Amphia ziekenhuis in Breda. En alweer twintig jaar is hij collectant voor de Hartstichting, waarvoor hij ook jarenlang wijkhoofd was.

Mevrouw A.M.P. van der Put-Oonincx te Dorst, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Netty van der Put-Oonincx (70) zet zich sinds 1986 in voor de samenleving. Met name de medemensen met een handicap hebben daarbij haar speciale aandacht. Zo is zij al ruim dertig jaar als vrijwilliger actief bij Amarant woonzorg, waar zij allerlei activiteiten organiseert en begeleidt. Zij was in 1999 een van de initiatiefnemers voor het Bavels Truck Convooi en is sindsdien een van de drijvende krachten achter dit evenement, dat jaarlijks gehandicapten een onvergetelijke dag bezorgt. Sinds enkele jaren is zij ook als vrijwilliger actief bij Crataegus Woonzorg in Dorst. Haar inzet blijft daartoe echter niet beperkt. Als EHBO-er heeft zij tal van evenementen ondersteund. Ook was zij enige tijd bestuurslid van de EHBO Dorst. Zij is als vrijwilliger en als voorzitter actief bij de Wando Avondvierdaagse Dorst. En zij is vrijwilliger in de H. Marcoenkerk.

De heer M.A.J. van der Pluijm te Oosterhout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Rien van der Pluijm (73) doet al vijftig jaar veel voor de samenleving. Hij was gedurende 28 jaar vrijwillig brandweerman bij de brandweer Hooge en Lage Zwaluwe en later Drimmelen. Hij was tevens jarenlang instructeur bij de Stadsgewestelijke brandweer Breda. De opheffing van de brandweer Hooge en Lage Zwaluwe was onderwerp van het eerste boek dat hij schreef. Drie andere boeken van zijn hand gaan over de haven van Hooge Zwaluwe, de Kwistgeldpolder en Watersportvereniging Noorderklip. Alle vier de boeken zijn van belang voor de regionale geschiedschrijving. Alweer elf jaar ondersteunt hij het bestuur van Watersportvereniging Noorderklip op allerlei terrein. Enkele jaren terug was hij intensief betrokken bij de aanleg van een nieuwe baan bij de Oosterhoutse Golf Club. Voor het Rode Kruis organiseerde hij jarenlang een fundraisingactiviteit en sinds vorig jaar is hij als vrijwilliger verbonden aan het Project Brandveilig Leven Oosterhout.

De heer F.M.W.M. de Hoogh te Oosterhout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Frans de Hoogh (65) is al 35 jaar zeer actief in de Oosterhoutse samenleving. Zo was hij 25 jaar vicevoorzitter van het Oranjecomité en heeft hij zich intensief ingezet voor de organisatie van de drie activiteiten die het comité jaarlijks (mede)organiseert: de viering van Koningsdag (en voorheen Koninginnedag), 4 en 5 mei (de jaarlijkse dodenherdenking en eenmaal in de vijf jaar de viering van Bevrijdingsdag) en de jaarlijkse intocht van Sint Nicolaas. Ruim vijftien jaar vervulde hij bij hockeyclub De Warande meerdere functies: manager van het eerste herenteam, voorzitter van de vereniging en van de Coöperatie en recent nog voorzitter van de lustrumcommissie. Sinds 2013 is hij voorzitter van de Stichting Leergeld West-Brabant Oost, die onder zijn inspirerende leiding verder is uitgebouwd; zowel de inkomsten- als de uitgavenzijde en het werkgebied vertonen een sterke groei. Dankzij zijn nagenoeg dagelijkse inbreng zijn de medewerkers sterk gemotiveerd om de doelstellingen van de Stichting na te streven. Tot slot zet hij zich sinds 2016 in voor de toekomst van Sint-Catharinadal.

De heer J.A.A. Baijens te Oosterhout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hans Baijens (73) is al ruim vijftig jaar actief binnen de vakbond FNV. In die jaren heeft hij allerlei (bestuurs)functies vervuld: bestuurslid Bedrijfsapostolaat Oosterhout; bestuurslid, secretaris en penningmeester van de voedingsbond NKV-FNV in wisselende periodes; medeonderhandelaar voor de landelijke CAO; lid ondernemingsraad Merba Oosterhout; penningmeester FNV Bondgenoten Oosterhout; coördinatieteamlid en penningmeester FNV Lokaal; medeoprichter FNV Lokaal Dongemond; lid van de commissie huldigen van FNV Lokaal Dongemond. Hij heeft in zijn gehele periode als bestuurslid zowel leden als niet-leden advies gegeven en bijgestaan bij problemen op het terrein van arbeidszaken.Sinds 2006 is hij voorts mantelzorger voor zijn ex-echtgenote.

Mevrouw F.J.A.D. Luijken te Oosterhout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Nanda Luijken (40) is sinds 1993 zeer actief bij de Scouting Mariagroep. Zij maakt deel uit van de leiding en was ook bijna 10 jaar lid van het bestuur. Daarnaast steekt zij veel tijd en energie in het draaien en organiseren van kampen en het organiseren van activiteiten rondom ledenwerving en fondsenwerving. Gedurende een aantal jaren was zij assistent-trainer bij turnvereniging EOC. In het dagelijks leven is zij locatiehoofd bij de Stichting Kinderopvang Oosterhout (SKO). Zij is een betrokken people manager, heeft hart voor de zaak en is geliefd bij haar medewerkers. Dat “hart voor de zaak” uit zich onder meer in het gegeven dat zij ook zeer regelmatig in haar eigen tijd bezig is voor SKO.

De heer M.P.M. Joosen te Oosterhout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Rien Joosen (66) is een sprekend voorbeeld van een maatschappelijk betrokken ondernemer en Oosterhouter. Als ondernemer steunde hij tal van lokale activiteiten, zoals het carnaval en het Parkfeest. Zowel met een financiële bijdrage als met persoonlijke inzet. Die inzet was toen hij het druk had met zijn eigen bedrijf in uren nog wat beperkt, maar is (sterk) groeiende sinds hij het als ondernemer wat rustiger aan is gaan doen. Van 1997 tot 2016 is hij als vrijwilliger in allerlei functies actief geweest voor het Parkfeest. Hij werd vervolgens ook actief bij de KBO, waar hij sinds acht jaar samen met zijn echtgenote (buitenlandse) reizen voor de leden organiseert en begeleidt. In 2009 was hij initiatiefnemer voor het jaarlijkse KOM Festival, waarvan hij sinds die tijd voorzitter is. Weer later nam hij het initiatief voor het Zandsculpturen Festival en de Living Statues. En ook voor die organisaties is hij als voorzitter de grote inspirator. Vorig jaar kwam daar het Paraplu Event bij en vanaf dit jaar ook het Korenfestival.

De heer A.W.N. Timmermans te Oosterhout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Jos Timmermans (81) is gedurende zijn werkzame leven actief geweest in leidinggevende functies bij de Rijkspolitie en later de Regiopolitie Midden- en West-Brabant. Zijn inzet diende tot voorbeeld voor anderen. Hij is gedurende zijn loopbaan (en ook daarna nog ) zeer actief geweest in het politie vakbondsleven. Buiten het dagelijks werk heeft de heer Timmermans zich bijna twintig jaar ingezet voor Heemkundekring De Heerlijckheit Dongen, waar hij als redactielid het kringblad De Wazerwijen op een hoger peil bracht. Hij was niet alleen redactielid, maar publiceerde zelf ook veelvuldig over de geschiedenis van Dongen. Sinds 1983 is hij daarnaast actief bij het Dongens Mannenkoor. Hij was gedurende twaalf jaar voorzitter en is betrokken bij de muziekkeuze van dit koor. Noemenswaard is verder de zorg over zijn echtgenote, die vanwege haar kwetsbare gezondheid volledig van hem afhankelijk is.

De heer W.P.M. Martens te Oosterhout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Wim Martens (74) werd in 1983 lid van Atletiek- en Trimvereniging Scorpio. Niet als sporter, maar als vrijwilliger. Hij is multi-inzetbaar voor de vereniging. Hij was enige tijd bestuurslid en heeft meegewerkt aan de opbouw van de vereniging. Zijn inzet blijft echter niet tot Scorpio beperkt. Na het volgen van diverse cursussen en opleidingen werd hij actief als jurylid, starter, scheidsrechter en wedstrijdleider bij tal van atletiekwedstrijden. Hij is ook alweer meer dan twintig jaar wedstrijdleider bij de Marathon Brabant. Tot aan haar overlijden in 2013 heeft hij samen met zijn echtgenote in totaal acht ANWB-kampeerreizen naar vooral zuidelijke bestemmingen in Europa begeleid. En verder is hij actief als verkeersregelaar en voorzitter van de Werkgroep Vrijwillige Verkeersregelaars Oosterhout.

Mevrouw C.C.M. van Well-Hogervorst te Oosterhout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Tineke van Well-Hogervorst (65) is een vrijwilligster die zich al 16 jaar intensief inzet voor het goede doel (het stoppen van kinderuitbuiting). Zij is sinds 2001 werkzaam bij Stichting Terre des Hommes Oosterhout. Zij is lid van het bestuur van de plaatselijke stichting en is verantwoordelijk voor de coördinatie van de winkel in de Tempelierstraat. Gemiddeld 45 uur per week besteedt zij geheel onbezoldigd aan “haar” werk bij Terre des Hommes. Naast het werken in de winkel is zij ook twee keer per jaar in het weekend bereid om op de boekenmarkt te staan in Dordrecht en Tilburg. Zij is een voorbeeld voor velen.

De heer A.C.N. den Bieman te Oosterhout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Arno den Bieman (66) is al geruime tijd actief in de Oosterhoutse samenleving. Bij scouting Erasmus heeft hij sinds 1970 meerdere leidinggevende functies vervuld. Daarnaast heeft hij voor Scouting Nederland de nodige verdiensten. Bijzonder is ook zijn inzet voor het Sinterklaasproject van Scouting Erasmus, waarin hij al zo’n 47 jaar een hoofdrol vervult. Sinds een kleine tien jaar is hij ook actief als vrijwilliger in het Alzheimer Café en bij het Dementiepunt. Hij is vrijwillig chauffeur op buurtbus 226 en penningmeester van de Buurtbusvereniging. Tenslotte is hij sinds enkele jaren actief als lid van de Huurderscommissie SHBO.

De heer R.A. de Gronckel te Oosterhout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Roger de Gronckel (72) is al sinds 1980 actief voor de International Police Association (IPA), district De Baronie van Breda. Vanaf dat jaar organiseert hij de jaarlijkse paaseierenzoekwedstrijd voor de kinderen van de IPA-leden. Gedurende 22 jaar had hij daarnaast de leiding over de IPA-dansclub. Sinds 2002 is hij ook bestuurlijk actief in de vereniging. Hij is tot op heden penningmeester. Verder heeft hij van 2002 tot 2016 ook de ledenadministratie gevoerd. Zijn inzet voor de samenleving blijft niet beperkt tot de IPA. Sinds 1996 is hij ook organisator en leider van een Brisk-wandelgroep. Het brisken is overgewaaid uit de USA. Het bestaat uit bepaalde manieren van wandelen (zowel langzaam als een stevige pas) in combinatie met diverse spieroefeningen (rek en strek) voor zowel de benen als armen.

De heer J.F.R. Burm te Oosterhout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Jack Burm (72) is als fervent parkietenkweker zeer actief in de Vogelsport, zowel lokaal binnen de vereniging Voliere Vrienden als in districtsverband. Hij is keurmeester van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NBvV) en gaf en geeft cursussen en lezingen. Hij was zeven jaar voorzitter van de Voliere Vrienden en is inmiddels ook voorzitter van het districtsbestuur van de NBvV. De heer Burm is daarnaast ook alweer bijna twintig jaar als vrijwilliger intensief betrokken bij en actief binnen de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond. Hij startte destijds als begeleider in het District West-Brabant en sindsdien heeft hij met name voor de afdeling wedstrijdtennis veel functies bekleed. Hij was onder andere docent VTL/VCL (opleider van vrijwilligers bij verenigingen die toernooien organiseren en competitie begeleiden), wedstrijdleider (organisator van toernooien) en bondsgedelegeerde (begeleider van toernooien). Bijna tien jaar is hij bestuurslid en coördinator van de Buurtbus Vereniging Oosterhout lijn 226.

De heer P.L. van Dortmont te Oosterhout, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Piet van Dortmont (78) zet zich al vele tientallen jaren in voor de samenleving. Maar liefst 51 jaar was hij penningmeester van de afdeling West-Brabant van de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO). Hij was enige tijd lid van de (landelijke) Financiële Commissie van de KVLO en lid van de commissie nascholing zuid. Daarnaast was hij ruim 35 jaar actief als secretaris en cursusleider bij de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie. Ook in Oosterhout was Van Dortmont zeer actief. Hij was ruim dertig jaar voorzitter van de Oosterhoutse gymnastiek- en turnvereniging Lenig en Sterk (LES), sinds 2000 bekend als Lenig en Sportief 50+. Ook alweer dertig jaar is hij sportleider/trainer van seniorengroepen. Hij organiseert tennistoernooien voor senioren, was lid van de Sportraad Oosterhout en is actief bij de politieke groepering Gemeentebelangen. Tenslotte was hij gedurende tien jaar muzikaal begeleider bij de kerkdiensten in de Boskapel in Oosterhout.

Mevrouw M. Reimerink te Oosterhout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Marian Reimerink (72) zet zich sinds de eeuwwisseling in voor de medemens. Sinds 2001 is zij actief als vrijwillig burgeradviseur en helpt zij inwoners met hun vragen op het gebied van welzijn, wonen, uitkeringen, tegemoetkomingen, belastingen en financiën. Zij doet dit uitermate secuur, met aandacht, betrokkenheid en respect. Daarnaast is zij al twintig jaar vrijwillig actief voor de plaatselijke collecte van de Hartstichting; de laatste tien jaar als secretaris. En voorts is zij alweer tien jaar penningmeester van Bridgeclub Paulusveste.

De heer T.J.V.M. Michielsen te Oosterhout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Theo Michielsen (71) is sinds eind jaren zestig, begin jaren zeventig van vorige eeuw zeer actief in de Oosterhoutse samenleving. Zo is hij als verkennersleider van de scouting Mbaga-groep nauw betrokken geweest bij het ontstaan van de Erasmusgroep. Hij was medeoprichter en eerste dirigent van het Oosterhouts Smartlappenkoor; medeoprichter en penningmeester van de Vrienden van de Schelleboom en van “de Vrienden van…”. In 1974 was hij een van de oprichters van Ut Kaaiendonks Kepelleke d’Askruizen. Hij was binnen die vereniging actief als muzikant, muzikale ondersteuner, ‘geweten’ en bestuurlijk als 2e penningmeester. Vanaf 1970 is hij op tal van manieren actief in verschillende RK parochies in Oosterhout. Hij was bestuurslid en organist van De Ark, oprichter en dirigent van diverse koren, secretaris van het kerkbestuur van de Antoniusparochie en lid van de gebouwencommissie van de Catharinaparochie. Mensen met een verstandelijke beperking mogen op zijn bijzondere aandacht rekenen. Hij is al twaalf jaar dé drijvende kracht achter de Gruijtveldband. Voorts is hij secretaris van de Stichting Ieder-Één. En tot slot is hij ook alweer tien jaar actief als secretaris van de Stichting Herplant de Lindeboom, die behoud en verbetering van de leefbaarheid van de woonomgeving als belangrijkste doelstelling heeft.

De heer H.M. de Nijs te Oosterhout, Lid in de Orde van Oranje Nassau. Dick de Nijs (66) zet zich alweer 25 jaar onafgebroken in voor Twins Sporting Club. Hij is bijna dagelijks op de velden te vinden en draagt bij aan het onderhoud van de velden en de opstallen. De weekenden zijn daarbij inbegrepen, want de velden moeten immers voor iedere wedstrijd opnieuw geprepareerd worden en van kalklijnen worden voorzien. Naast het onderhoud aan de velden is hij ook de man die alle voorkomende werkzaamheden aan de opstallen uitvoert. Vele uren per week is hij actief voor de vereniging. Dat is des te bewonderenswaardiger, omdat hij sinds 2002 belast is met de zorg voor zijn echtgenote, die als gevolg van een ernstige ziekte aan een rolstoel gebonden is.

Mevrouw L.H.T. Nooijen-van Nijnanten te Oosterhout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Wies Nooijen-van Nijnanten (85) was bijna vijftig jaar geleden een van de eerste buitenstaanders die vrijwilligerswerk ging verrichten in de toen nog sterk besloten Norbertinessengemeenschap Sint-Catharinadal. In die eerste jaren assisteerde zij vooral haar echtgenoot, die de zorg voor het nieuwe kerkhof in de kloostertuin op zich genomen had. In de loop der jaren kwamen er steeds meer activiteiten bij die het echtpaar samen voor de gemeenschap verrichtte. Er kwam ook meer structuur in haar inzet. Sinds eind jaren tachtig is zij wekelijks minimaal twee dagdelen in het klooster aanwezig om te assisteren op allerlei gebied. Eerst samen met haar echtgenoot; sinds diens overlijden in 2011 komt zij alleen.

De heer J.M.M.J. van Dongen te Oosteind, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Jan van Dongen (70) heeft als directeur van Bouwbedrijf OSDO altijd veel aandacht gehad voor de jeugd en zijn opleiding. Deze belangstelling loopt als een rode draad door zijn leven. Binnen het bedrijf was er steeds volop plaats voor bouwvakkers in opleiding. Maar daar bleef zijn inzet niet toe beperkt. Ook in zijn vrije tijd zette hij zich hiervoor in, onder meer als bestuurslid van de LTS in Geertruidenberg, als bestuurslid van de Stichting Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouwnijverheid regio Breda en later de BouwSchool Breda en als bestuurslid van de afdeling Oosterhout en later De Baronie van Bouwend Nederland. In het kerkdorp Oosteind was hij bestuurslid van de basisschool St. Jan, ondersteunt hij buurtvereniging ’t Horstje met hand- en spandiensten en is hij al 25 jaar betrokken bij het kindervakantiewerk. Bijzonder is ook zijn inzet voor de restauratie van Molen Victoria.

De heer G.L.J. Donkers te Oosteind, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Gerard Donkers (62) is varkenshouder. Vanuit zijn vak heeft hij zich steeds bezig gehouden met deskundigsheidsbevordering en belangenbehartiging. Daarbij had hij niet alleen oog voor de belangen van de sector, maar zeker ook voor die van de rest van de maatschappij. Zo is hij sinds 1981 actief lid van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) afdeling Oosterhout en diens voorganger de Noord Brabantse Christelijke Boerenbond. Van 2000 tot 2016 was hij bestuurslid (vicevoorzitter). Hij was enige tijd bestuurslid van Topigs en LTO SIVA. In 1987 was hij mede-initiatiefnemer voor de Huiskamerstudieclub Oosterhout en Omstreken, waarvan hij ook 16 jaar voorzitter was. En vanuit zijn lidmaatschap van de Ledenraad van Rabobank Amerstreek nam hij in 2014 mede het initiatief voor de Agro Community. Ook in Oosteind is Donkers actief. Zo is hij sinds 2011 actief lid van de werkgroep RO van de Vereniging Belangen Oosteind. En ook buurtvereniging ’t Horstje kan al lange tijd op zijn inzet rekenen. Van deze vereniging is hij sinds 2015 ook bestuurslid (voorzitter).

Mevrouw J.M.G. Emmen-Huijsmans te Oosteind, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Anneke Emmen-Huijsmans (70) is al sinds de jaren zeventig van vorige eeuw actief in de samenleving. Zij bekommerde zich om het welzijn van mensen via haar actieve rol in de Vrouwenadviescommissie en de VOS-cursussen. Daarnaast was zij een periode bestuurslid van de Stichting Welzijn Oosterhout. In het kerkdorp Oosteind nam zij mede het initiatief voor de Damesband Ladykantjes en het gelegenheidsorkest. Bij beide verenigingen was zij geruime tijd bestuurslid, zat zij in de muziekcommissie en organiseerde zij optredens. Zij is verder mede-initiatiefnemer van en drijvende kracht in de Werkgroep Amateur Kunst, die jaarlijks een expositie verzorgt. Tijdens haar loopbaan als onderwijskracht verzorgde zij belangeloos remedial teaching op twee scholen.

De heer C.L.J.M. van Hees te Oosteind, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Corné van Hees (58) nam eind vorig jaar afscheid van de brandweer Oosterhout. Hij was gedurende 26 jaar brandweervrijwilliger. Hij was een enthousiaste, vakkundige en betrokken brandweerman, die trouw de oefenavonden bezocht en altijd present was bij uitrukken en andere activiteiten van de brandweer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen