‘Rechts in Verzet’ plaatst protestkoffers bij mogelijke nieuwe locatie moskee

Foto: Hugo Kuijper / Rechts in Verzet

Vandaag hebben enkele leden van de rechtse groepering ‘Rechts in Verzet’ koffers geplaatst bij de poorten van het pand aan de Meerpaal 20. Op de koffers waren kreten te lezen als “Diyanet moskee bouwen in Oosterhout? Doe je in Turkije!” en “Koffers/verhuisdozen inpakken en wegwezen!” Eerder dit jaar werd bekend dat het bestuur van de Islamitische Stichting Nederland deze lokatie op het oog heeft voor de verhuizing van de Turkse moskee.

Verhuizing vanuit de Klappeijstraat

Het bestuur van de Islamitische Stichting Nederland is al geruime tijd op zoek naar een alternatieve locatie voor de Turkse moskee, die momenteel gevestigd is in de Klappeijstraat. Het bestuur ziet Meerpaal 20, vlakbij de Woonboulevard, als mogelijke locatie. De gemeente heeft in december 2017 geen medewerking verleend aan vestiging op de nieuwe locatie op de Meerpaal. Op basis van de gegevens die het moskeebestuur destijds had aangeleverd, kon niet worden voldaan aan de eis van voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein.

Dialoog aangaan

Inmiddels heeft het moskeebestuur meer duidelijkheid gegeven over haar plannen en de bezoekersaantallen en heeft het moskeebestuur een parkeeronderzoek laten uitvoeren door Antea. De gemeente heeft op basis hiervan besloten dat initiatiefnemer met het voorgenomen plan de dialoog kan aangaan met de omgeving. De uitkomst van deze dialoog is inbreng voor het nog te nemen besluit door de gemeente over het wel of geen medewerking verlenen aan het vestigen van de moskee aan de Meerpaal 20.

Eerder protest

In juli werd ook al door de rechtse groepering ‘Rechts in Verzet’ geprotesteerd tegen de verhuizing van de Turkse Moskee naar de Meerpaal. Toen werden spandoeken opgehangen met kreten als “Dit is ons grondgebied” en “Oosterhout kom in verzet”.

Reactie GroenLinks

Lijsttrekker Willem-Jan van der Zanden van GroenLinks Oosterhout laat op onze Facebookpagina weten het een respectloze actie te vinden: “In Nederland is er volgens de grondwet vrijheid van godsdienst. Dat is dus ook de vrijheid om samen te komen en je geloof te belijden. En dat geldt voor iedereen, zonder enige uitzondering. Bovendien is er al vele jaren een Turkse moskee in Oosterhout (Klappeijstraat) en gaat het hier gewoon om een verhuizing naar een pand dat beter geschikt is.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen