Echte Bakker Piet Snelders maakt De Lekkerste Lübecker van Oosterhout

Sinterklaas reikt de award uit aan Echte Bakker Piet Snelders
Sinterklaas reikt de award uit aan Echte Bakker Piet Snelders
Foto: Pieter van der Wulp

Gisteren was de keuring voor de eerste officiële editie van De Lekkerste Lübecker van Oosterhout! Sinterklaas maakte direct na zijn aankomst in Oosterhout de winnaars bekend: Martijn van Strien won bij de thuisbakkers en Echte Bakker Piet Snelders maakt in de categorie vakspecialisten De Lekkerste Lübecker van Oosterhout.

Wat zijn Lübeckers?

Lübecker staven of worsten zijn roze rollen marsepein, gevuld met botercrème en/of room met stukjes chocolade. Vaak zijn het staven of staafjes, maar je komt ze ook tegen waarbij de lübeckers de vorm hebben van een rookworst. De naam is afkomstig van de plaats Lübeck in Duitsland. Hier komt de beroemde Lübecker marsepein vandaan die de basis vormt voor de Lübecker staaf zoals wij die kennen. Je komt deze specialiteit vooral in Oosterhout tegen, maar ook andere plaatsen in West-Brabant kennen de zoete lekkernij. Over de vraag waarom het juist in onze regio zo veel voorkomt weet Pieter van de Wulp van het Genootschap der Zoetheid en de Lekkerijen ook niet. “Het is een feit dat je de Lückers vooral in Oosterhout tegenkomt. Hoe verder je van onze stad vandaan gaat, hoe minder bekend de roze staven zijn”.

Eerste keuring

Enkele weken geleden schreef Oosterhout Nieuws een artikel over de Oosterhoutse Lübecker. Daarop kwamen zoveel reacties binnen op onze Facebookpagina dat Pieter van der Wulp besloot om een nieuw genootschap op te richten, Het Genootschap der Zoetheid en de Lekkernijen. En het eerste dat dit hagelnieuwe genootschap zou organiseren werd de keuring van de Oosterhoutse Lübecker. Alle Oosterhoutse (banket)bakkers waren aangeschreven en zij waren stuk voor stuk vol lof over het initiatief. Maar liefst 8 deelnemers schreven zich in voor deze eerste editie van de keuring.

Thuisbakkers

Daarnaast zijn er in Oosterhout veel zogenaamde thuisbakkers zie in deze tijd van het jaar actief worden in het maken en (vaak aan huis) verkopen van Lübeckers. Ook zij mochten hun ‘baksel’ inleveren ter keuring. Ook hier waren maar liefst 4 deelnemers, waaronder de 8-jarige Ruben de Jong. Hij was enthousiast geworden nadat hij de oproep had gelezen en was meteen aan de slag gegaan met het maken van zijn allereerste Lübeckers.

Deskundige jury

Voor de keuring in het Koffiehuis van Museum Oud Oosterhout was een jury samengesteld van culinaire lekkerbekken. Bram Hellemans, van restaurant Zout&Citroen, Jan Loonen van kookclub LCC, Dianne Knoop van het Oranje Comité Oosterhout en Roland Rutten van Ook van Wosterhout. Zij jureerden de Lübckers op een aantal vastgestelde criteria. Naast de overall smaak (dus de totale smaakbeleving wanneer je één plakje eet) werd er ook gelet op de kleur, kwaliteit en smaak van de marsepein en de vulling. Naast de leden van de jury konden ook de aanwezige museumbezoekers een stukje meeproeven.

De winnaars

Sinterklaas maakte vanmiddag op de Heuvel, direct na zijn intocht in Oosterhout, bekend wie de winnaars zijn. Martijn van Strien maakte volgens de jury De Lekkerste Lübecker van Oosterhout in de categorie thuisbakkers. In de categorie vakspecialisten maakte Echte Bakker Piet Snelders De Lekkerste Lübecker van Oosterhout. De winnaars ontvingen niet alleen de eeuwige roem, maar ook een mooie beker en promotiemateriaal.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen