80.000 euro opgehaald tijdens Huntington gala, Joyce ontvangt Koninklijke Onderscheiding

Foto: Gemeente Oosterhout

Joyce van den Biggelaar-van Blerck uit Den Hout heeft donderdagavond tijdens het Huntington gala een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Joyce zet zich op een bijzondere wijze in om aandacht te vestigen op de verschrikkingen van de ziekte van Huntington en om fondsen te werven voor onderzoek naar de genezing ervan. Zij is een van de initiatiefnemers voor het Huntingtongala, dat donderdagavond werd gehouden in de Korenbeurs in Made, en dat 80.000 euro voor het goede doel opleverde.

Ziekte van Huntington

Op haar 35e blijkt dat Joyce van Blerck de ziekte van Huntington heeft, geërfd van haar moeder. Huntington is een zeer ernstige hersenziekte met symptomen van ALS, Parkinson en alzheimer. Noodgedwongen beëindigt zij haar eigen bedrijf, een kleding-/schoenenzaak. Door deze tegenslagen is er een heftige periode van verdriet en acceptatie. Daarna heeft ze haar kwetsbaarheid omgezet in kracht.

Oprichting JA Foundation

Zij richtte in 2012 de JA Foundation op, die projecten van kansarme (wees) kinderen in met name Suriname ondersteunt. De invloed van haar ziekte werd zo groot dat het haar teveel werd en ook deze droom op moest geven, alhoewel de JA Foundation nog steeds wordt voortgezet en zij altijd een trotse ambassadeur zal blijven.

Joyce Foundation

Joyce gaf aan Huntington op de kaart te willen zetten ten koste van alles en iedereen en zeker ook ten koste van zichzelf. De Joyce Foundation werd in 2016 opgericht met als doel geld in te zamelen voor onderzoek en ontwikkeling van medicatie om de ziekte van Huntington te kunnen bestrijden. Joyce heeft een zeer aangrijpend boek over haar leven geschreven, “De hel van Huntington”. Huntington land staat op zijn kop, het taboe wordt doorbroken. Zij vertelt haar verhaal op tv en in geschreven media. Ze wil op alle mogelijke manieren haar verhaal verkondigen; er moet aandacht komen voor deze vreselijke ziekte.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De wijze waarop Joyce van Blerck met haar ziekte omgaat en vooral ook de manier waarop zij aandacht vraagt voor deze ziekte verdient bewondering en respect. Joyce van den Biggelaar-van Blerck heeft hiermee opvallende prestaties geleverd en werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben. Zij vervult een initiërende rol in activiteiten op het terrein van medische zorg, die een nationale uitstraling en betekenis hebben. Die verdiensten zijn aanleiding voor Zijne Majesteit de Koning om haar te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

'

Reacties

article
38234
collectant-diabetesfonds
Joyce van den Biggelaar-van Blerck uit Den Hout heeft donderdagavond tijdens het Huntington gala een
https://oosterhout.nieuws.nl/nieuws/20181130/80-000-euro-opgehaald-tijdens-huntington-gala-joyce-ontvangt-koninklijke-onderscheiding/
2018-11-30T06:19:15+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/257/2018/11/30061841/Joyce-ridder.jpg
Nieuws