Gaat iemand de strijd aan voor de zendmachtiging lokale omroep?

Foto: orts.nl

Op 4 januari 2020 loopt de zendmachtiging voor de lokale omroep ORTS af. Iedereen die interesse heeft om deze rol van lokale publieke omroep te vervullen kan zijn aanvraag indienen tot uiterlijk 4 juli 2019. De vraag is wel of er een partij is die de strijd hiervoor met de ORTS aan wil gaan.

Onafhankelijk

Onafhankelijke media zijn belangrijk voor het democratisch proces, ook in de gemeente. Burgers willen geïnformeerd worden over plaatselijke ontwikkelingen, maar ze willen daarnaast meedenken en meedoen aan de lokale samenleving.Ook op lokaal niveau is daarbij een belangrijke rol weggelegd voor de publieke omroep. Deze omroep is een laagdrempelig platform waarop lokaal nieuws, achtergronden en amusement via radio, televisie en internet worden gedeeld met de inwoners van de stad en de kerkdorpen.

Nieuwe zendmachtiging

De gemeente Oosterhout beschikt over een lokale omroep: de Oosterhoutse Radio- en Televisie Stichting (ORTS). Op 4 januari 2020 verloopt de zendmachtiging van deze omroep. Niet alleen de bestaande lokale omroep kan een nieuwe zendmachtiging aanvragen. De aanvraag staat ook open voor andere partijen die interesse hebben in de rol van publieke omroep op lokaal niveau. De aanwijzingsaanvraag dient uiterlijk 4 juli 2019 ingediend te worden bij het Commissariaat voor de Media. De zendmachtiging heeft een looptijd van 5 jaar.

Ambitie ORTS

De vraag is echter of er een andere partij is die hier interesse in heeft. Het lukte de lokale omroep ORTS namelijk de afgelopen jaren niet om tot een sluitende exploitatie te komen. Er wordt al sinds 2016 gewerkt aan een financiële structuur binnen de vrijwilligersorganisatie, welke moet gaan leiden tot een sluitende begroting. Eerder is er een beleidsplan door het bestuur van de lokale omroep aangeboden aan het Collega van B&W. Er werd voorgerekend wat de kosten zijn voor exploitatie van een lokale omroep die voldoet aan de voorwaarden van de mediawet én waarbinnen ruimte is voor ontwikkeling op gebied van programmacontent, kwaliteit, actualiteit en deskundigheid. Hoewel er al enkele malen extra geld naar de lokale omroep is gegaan werd een structurele extra subsidie door de gemeente tot op heden niet toegekend.

Wil je meer informatie over een aanwijzing als lokale omroep? Klik dan op de onderstaande link:

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen