Let op! De vakantie is voorbij en de scholen gaan weer van start

Foto: Veilig Verkeer Nederland

De grote schoolvakanties zitten er alweer op. Op 19 augustus beginnen de scholen weer en dat betekent dat het ’s ochtends weer een stuk drukker wordt op de weg. Veel scholieren nemen dan weer dagelijks deel aan het verkeer. Veilig Verkeer Nederland roept alle weggebruikers op om extra rekening te houden met fietsende kinderen en jongeren.

Kinderen veilig naar school

Je kent ze vast: de spandoeken langs de weg met ‘De scholen zijn weer begonnen’. Ze moedigen automobilisten en andere weggebruikers aan rekening te houden met kinderen die na de zomervakantie weer naar school gaan. De boodschap: kinderen moeten veilig naar school kunnen, of ze nu zes of zestien jaar oud zijn.

Extra alert

Alertheid is geboden, want direct na de zomervakantie is het risico op een ernstig ongeval bij kinderen van 12 jaar bijna twee keer zo groot als in de rest van het jaar. Aan het begin van het schooljaar zijn kinderen vaak nog vol van vakantieverhalen en van de spanning van een nieuw schooljaar. Ook lopen en fietsen veel kinderen een nieuwe route naar school. Jij en andere verkeersdeelnemers zien na een lange rustige periode in het verkeer maandag weer veel schoolgaande kinderen op de weg.

Tips van Veilig Verkeer Nederland

Met de actie ‘De scholen zijn weer begonnen’ maakt VVN met name automobilisten extra alert op scholieren in het verkeer. Want hoe beter iedereen rekening houdt met elkaar, hoe beter het is voor de verkeersveiligheid. Daarnaast geeft Veilig Verkeer Nederland de volgende tips:

  • 1. Rijd MONO
    Of je nou in de auto stapt of gaat fietsen: ga ongestoord onderweg! Berg je telefoon goed op en schakel meldingen uit, zodat je niet afgeleid wordt.
  • 2. Matig je snelheid en vertrek op tijd 
    Na de zomerperiode is het weer even wennen aan de drukte in het verkeer. Rijd daarom wat rustiger, zeker in de omgeving rond scholen. Als je iets eerder van huis vertrekt heb je meer tijd om ontspannen – en veilig – van A naar B te komen.
  • 3. Een veilige fiets(route) 
    De start van het nieuwe schooljaar is hét moment voor een fietscheck. Controleer bijvoorbeeld de remmen, de zadelhoogte en de verlichting. Fietst jouw kind dit jaar een nieuwe route? Oefen deze dan samen, zodat jouw dochter of zoon goed voorbereid op pad gaat.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen