Samen maken wij Oosterhout dementievriendelijk

Foto: Surplus Welzijn

Op zaterdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag, een themadag om extra aandacht te vragen voor de ziekte Alzheimer en dementie.

Samen dementievriendelijk

De meeste mensen met dementie wonen gewoon nog thuis en gaan er net als jij graag op uit. Bijvoorbeeld om te wandelen, naar de sportvereniging of om boodschappen te doen. Het is dan fijn als zoveel mogelijk mensen weten hoe zij met mensen met dementie kunnen omgaan en ondersteunen. Op zaterdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag, een themadag om extra aandacht te vragen voor de ziekte Alzheimer en dementie. In Oosterhout is ook naast de Wereld Alzheimer Dag aandacht hiervoor. Er zijn allerlei (structurele) mogelijkheden voor mensen met dementie en hun omgeving.

Volop mogelijkheden te helpen

Het aanbod is divers en zo is er altijd wel een moment om bij aan te sluiten. Op 18 september geeft Kasper Bormans de lezing WAT ALZ? Om 19.30 uur in Theek5. In activiteitencentrum de Slotjes treedt op 2 oktober het Mades Meezingkoor op. De voorleesochtend in Theek5 op 4 oktober is in samenwerking met Stichting met je Hart en tijdens de Singelloop Breda op 6 oktober lopen Oosterhouters mee in de groep ‘Oosterhout Loopt’ om geld op te halen voor stichting Alzheimer Nederland.

Ontmoeten en ontspannen

In Oosterhout zijn er voor mensen met dementie en hun mantelzorgers diverse plekken om elkaar te ontmoeten en te ontspannen. Het Speelgoedmuseum verzorgt op de laatste vrijdag van de maand een bijzondere rondleiding. In activiteitencentrum de Slotjes is wekelijks op dinsdag en donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur De Ontmoetingsplek en elke laatste maandag van de maand van 19.00 tot 21.00 uur het Alzheimercafé. In alle drie de activiteitencentra zijn op verschillende dagdelen De Buurtkamer/Aanloop. Slotjesveste biedt een muziekmiddag aan om het brein te ‘laten bewegen’ en in activiteitencentrum de Bunthoef verzorgt H19 op diverse woensdagmiddagen de muzikale middag Zorgeloos Zingen. Naast de ontmoetingsplekken verzorgt Surplus de cursus Dementie en nu.

Samen dementievriendelijk

Hoe wij als samenleving omgaan met dementie is een belangrijk vraagstuk. Mensen met dementie zijn de eerste jaren uitstekend in staat om zelf de regie te houden. Het is voor hen belangrijk dat zij zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen in de maatschappij. Daarom neemt gemeente Oosterhout deel aan het landelijke project Samendementievriendelijk. Via de link onderaan dit artikel kun je gratis de online training volgen ‘Hoe herken ik dementie en omgaan met …’. En heb jij een idee voor een activiteit of wil je als particulier, of met jullie vereniging of bedrijf ook deelnemen aan Samen Dementievriendelijk? Neem dan contact op met een medewerker van Surplus via telefoonnummer: 0162 748600.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0