Nieuwe verlichting in en om de Sint Jansbasiliek

Foto: Rien van Noort

Zowel aan de buiten- als aan de binnenzijde is de Sint Jan voortaan beter zichtbaar dankzij nieuwe verlichting.

Beter zichtbaar

Aan de buitenzijden, zowel aan de Markt als aan het Basiliekplein, is de Sint Jansbasiliek op de Markt in de avonduren voortaan nadrukkelijker aanwezig doordat er nieuwe verlichting is aangebracht. Daarnaast is ook in de Basiliek nieuwe verlichting opgehangen waardoor het werk van de Oosterhoutse kunstenaar Niel Steenbergen beter zichtbaar is geworden. En, ook niet onbelangrijk, door de toepassing van moderne LED-verlichtingsarmaturen in plaats van de oude 200 Watt-lampen, wordt er ook flink bespaard nog op de energiekosten!

Glas-in-loodramen

Rien van Noort van PKC Basiliek: “In de Sint Jansbasiliek, het belangrijkste Rijksmonument in de gemeente Oosterhout, zijn in de door Pierre Cuypers in 1881 gebouwde buitenste zijbeuken, prachtige historische glas-in-loodramen aanwezig van het atelier Frans Nicolas uit Roermond. Daarop zijn voorstellingen te zien uit de geschiedenis van Oosterhout en uit de bijbel. Deze vensters waren tot op heden alleen van binnenuit te bewonderen, zoals natuurlijk ook oorspronkelijk de bedoeling is geweest. Dankzij de nieuwe verlichting worden deze ramen in de avonduren van binnenuit aangelicht, waardoor ‘het verhaal’ dan ook aan de buitenzijde ‘gelezen’ kan worden.”

Medaillons van Niel Steenbergen

Rien van Noort: “In de Basiliek, eveneens in de buitenste zijbeuken, bevinden zich 10 medaillons van zwart Italiaans graniet, van de hand van de Oosterhoutse kunstenaar Niel Steenbergen. Deze medaillons hebben een grote kunstzinnige waarde. Door de nieuwe lichtopstelling in de Basiliek komen deze ook veel beter tot hun recht.” In de zijbeuken is een nieuwe lichtrail met een aantal spots aangebracht. Afhankelijk van de te kiezen instelling kunnen daardoor tijdens de openstelling van de Basiliek de medaillons worden aangelicht en in de avonduren de glas-in-lood ramen.

Trekpleister voor toeristen

Door het aanbrengen van die verlichting zal dat niet alleen voor de Oosterhoutse bevolking een grotere beleving van ‘hun’ Basiliek betekenen, maar zeker ook een belangrijke trekpleister zijn voor de toeristen. Rien van Noort: “Mede als gevolg van de media uitzendingen van de zondagse mis door de KRO-NCRV, welke sinds 2018 zo`n 6 keer per jaar hebben plaatsgevonden, komt Oosterhout, letterlijk, meer landelijk in beeld. Tijdens de reguliere openstelling in de zomermaanden ontvangen wij daardoor vele bezoekers uit het gehele land. Maar ook via de stadswandelingen van de VVV, de cursisten van de Oosterhout Academie en schoolbezoeken, mogen we steeds meer geïnteresseerden verwelkomen. In 2019 waren dat bij elkaar zo`n 5.000 bezoekers!”

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden