Waarom wordt het ziekenhuis aan de Pasteurlaan niet gebruikt voor coronapatiënten?

Foto: Google Streetview

Patricia Stroo van het Amphia Ziekenhuis geeft antwoord op vragen die de laatste dagen veelvuldig op onze redactie binnen zijn gekomen.

Geen tentenkampen naast Amphia in Breda

Ongetwijfeld heb je ergens online gelezen of ergens gehoord dat er een tentenkamp zou worden opgezet naast het Amphia aan de Molengracht in Breda om de coronapatiënten op te vangen. Patricia Stroo van Amphia: “Er wordt geen tentenkamp opgezet naast Amphia Molengracht. We hebben geen gebrek aan ruimte. We brengen patiënten vanaf de Intensive Care (IC) naar andere ziekenhuizen omdat we IC-bedden en speciale IC-verpleegkundigen nodig hebben. In het nieuwe ziekenhuis op Amphia locatie Molengracht hebben we 572 eenpersoonskamers. Hier is nog voldoende ruimte.”

Mobiele wachtkamers bij de Spoedeisende Hulp

Wel zijn er op het terrein van Amphia Molengracht twee mobiele wachtkamers bij de Spoedeisende Hulp geplaatst. Patricia: “Deze wachtkamers zijn voor patiënten die zich melden op de Spoedeisende Hulp met griepachtige klachten. Zo scheiden wij de patiëntenstromen op de Spoedeisende Hulp nog verder tussen mensen met en zonder griepachtige klachten. Daarnaast zorgen wij er zo voor dat mensen met deze klachten via een gecontroleerde route de Spoedeisende Hulp betreden.”

Waarom niet naar Amphia Pasteurlaan in Oosterhout?

De meest gestelde vraag op onze social mediakanalen is waarom er niet voor gekozen is om patiënten op te vangen in het Amphia aan de Pasteurlaan. Patricia: “Het Covid-19-ziektebeeld vraagt om specialistische zorg en werkomgeving. We hebben vooral IC-bedden, eenpersoonskamers en speciale IC-verpleegkundigen nodig. Deze voorzieningen zijn geconcentreerd op Amphia-locatie Molengracht.” Daarnaast begrepen we dat er diverse patiënten vanuit Brabant naar het Noorden van het land zijn overgebracht. Maar wat gaan ze met die patiënten doen wanneer daar ook een break-out van het coronavirus komt? Worden ze dan weer teruggebracht naar hier? Patricia: “Dat zal per patiënt en per situatie medisch worden beoordeeld.”

De huidige situatie in het Amphia Molengracht

Iedere dag worden om 10.00 uur de nieuwste cijfers door Amphia op hun website geplaatst, zie ook de link onderaan dit artikel. Dit geeft een beeld over de huidig staat waarin de organisatie verkeerd. Dit was de stand van zaken bij Amphia op 22 maart (gepubliceerd op 23 maart om 10.00 uur):

  • Er worden totaal 56 patiënten met een COVID-19 besmetting verzorgd in Amphia, waarvan 11 op de intensive care.
  • Er zijn in de 24 uur voor deze standopmaak 2 patiënten met COVID-19 uit Amphia ontslagen
  • Vanaf het begin van het uitbreken van COVID-19 zijn er in Amphia 13 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

COVID-19 patiënten worden op speciaal daartoe ingerichte afdelingen in isolatie verzorgd (de zogenaamde cohort-afdelingen). Patiënten die intensieve zorg nodig hebben worden op de intensive care verzorgd. De intensive care van Amphia heeft een totale capaciteit van 30 bedden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden