Buitensport en scouting voor kinderen weer mogelijk

Foto: TSC Oosterhout

Sinds deze week is het voor kinderen weer mogelijk om te trainen op meer dan 20 buitensport- en scoutingaccommodaties in Oosterhout.

Protocol met regels

De gemeente Oosterhout heeft op basis van de richtlijnen van het RIVM en de adviezen van het NOC*NSF een protocol opgesteld met de regels waaraan de accommodaties moeten voldoen. Het is aan de sportverenigingen zelf óf en hoe ze dit invullen. De meeste buitensportverenigingen zijn al begonnen met de eerste trainingen. “Ik ben blij dat onze jeugd weer mag sporten en bewegen en elkaar weer kan ontmoeten. Het is gezond om lekker samen buiten te zijn en ook fijn voor de ouders dat de kinderen hun energie kwijt kunnen,” aldus Arnoud Kastelijns, wethouder Sport. De basisregels voor de buitensportaccommodaties gelden ook voor de scoutingbuitenlocaties in Oosterhout. Scoutingactiviteiten mogen dus weer opgestart worden, zodat ook deze kinderen weer samen kunnen komen en actief bezig kunnen zijn.

Ouders niet op sportlocaties

Samen met de buitensportverenigingen is hard gewerkt om de RIVM richtlijnen uit te rollen op de sportaccommodaties en ook de scoutingbuitenlocaties. Zo moet er een Corona Coördinator zijn per locatie, moeten de regels bij bestuur, ouders, trainers en sporters duidelijk zijn, maar moet ook de route naar de ingang indien nodig aangepast worden. Ouders mogen namelijk niet op de sportlocaties komen, maar moeten hun kind veilig kunnen afzetten bij de ingang. In overleg met de verenigingen, verkeersdeskundigen, de medewerkers van de werf en het CoAct team wordt gekeken hoe dit het veiligste kan.

Basisregels

De basisregels voor alle buitensportaccommodaties zijn:

  • Alleen begeleide sportactiviteiten zijn toegestaan
  • Kinderen t/m 12 jaar mogen onder begeleiding buiten samen sporten op de sportaccommodatie
  • Jongeren van 13 t/m 18 jaar mogen onder begeleiding samen buiten sporten mits zij onderling 1,5 meter afstand houden
  • Geen wedstrijden, toernooien of competities – Kleedkamers, kantine en ander ruimtes zijn gesloten
  • Ouders hebben geen toegang tot de sportlocatie. Dit geldt zowel voor, tijdens als na de trainingen
  • Algemene hygiëneregels van het RIVM naleven

Verder zijn er aanvullende tips en adviezen van het NOC/NSF die de verenigingen zelf communiceren met hun leden, zoals het meenemen van een eigen bidon, vooraf nog naar het toilet en thuis douchen en omkleden.

Binnensport

Binnensportverenigingen kunnen helaas nog niet in hun binnensportlocatie sporten, maar indien gewenst kunnen zij bijvoorbeeld tijdelijk buiten aan de slag. Denk aan conditietrainingen of andere sportieve en creatieve oplossingen. De buitensportlocaties inclusief Recreatieoord de Warande maken hiervoor ruimte. Het Sportbedrijf Oosterhout helpt en denkt mee over locaties waar de binnensportverenigingen aan de slag kunnen, want het naleven van de RIVM-richtlijnen gaat het beste op de bestaande sportaccommodaties. “We proberen iedereen die dat wil een plek te geven. Zo gaat de gymvereniging op het terrein van VV SCO aan de slag. Mooi om te zien hoe we het in Oosterhout samen doen,” geeft Arnoud Kastelijns aan, “elkaar de ruimte geven zodat veel kinderen toch kunnen sporten, bewegen en samenkomen.” Binnensportverenigingen kunnen contact opnemen met het Sportbedrijf Oosterhout via [email protected].

MOOVE

De sportcoaches van MOOVE worden de komende tijd deels ingezet in het basisonderwijs ter ondersteuning van de leraren bij het bewegingsonderwijs. Daarnaast buigen zij zich nog over extra sportmogelijkheden voor kinderen in kwetsbare posities, die de mogelijkheid nu niet hebben om te kunnen sporten en bewegen. Daarnaast is het voor alle kinderen tot en met twaalf jaar natuurlijk mogelijk om ongeorganiseerd te spelen en sporten in de speeltuintjes in de buurt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen