Mondkapjes vanaf vandaag verplicht in het openbaar vervoer

Foto: Arriva Nederland

Vanaf maandag 1 juni is het dragen van een mondkapje verplicht voor reizigers in de trein, bus, tram, metro en op veerponten.

Reis verantwoord

Door het coronavirus ziet het openbaar vervoer er heel anders uit. Twee maanden geleden maakten we nog massaal gebruik van de trein en de bus. Je checkte in, zocht een plekje en je was onderweg. De ov-wereld is inmiddels compleet veranderd door het coronavirus. De overheid roept op: reis alleen als het echt nodig is. Als je toch moet reizen, reis verantwoord. Blijf thuis bij verkoudheid of griepklachten.

Mondkapje verplicht

En vanaf maandag 1 juni is het dragen van een mondkapje verplicht voor alle reizigers in het openbaar vervoer van 13 jaar en ouder. Op stations en op de perrons dien je anderhalve meter afstand te houden. Het dragen van een mondkapje is daar nog niet verplicht. Het niet dragen vaan een mondkapje kan je een boete opleveren van 95 euro. De handhavingstaak ligt volgens het protocol bij boa’s en Veiligheid & Service-medewerkers van de NS, indien nodig met assistentie van de politie. Zij zullen de-escalerend te werk gaan en kunnen bij het niet-naleven een boete uitschrijven.

Achter instappen

Wie met de bus reist stapt voorlopig achterin. De deur aan de voorzijde blijft gesloten. Je kunt bij de chauffeur geen kaartje kopen. Vanaf 1 juni 2020 rijden de bussen van Arriva in Brabant op werkdagen weer volgens de reguliere dienstregeling. Op zaterdagen rijden de bussen volgens de zaterdagdienstregeling en op zon- en feestdagen volgens de zondagdienstregeling. Plan je je reis in de reisplanner via de onderstaande link? Plan dan je reis niet te vroeg van te voren want tot een uur voor vertrek kunnen er eventueel nog aanpassingen plaatsvinden, zo laat Arriva weten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen