“Ga niet naar Antwerpen als het niet nodig is”

Foto: CC BY-SA 3.0 - Paul Hermans

Voor de Belgische provincie Antwerpen is het reisadvies vanwege een opleving van het coronavirus kleurcode oranje geworden.

Code oranje voor Antwerpen

In de Belgische provincie Antwerpen ligt het gemiddeld aantal coronabesmettingen veel hoger dan in de rest van België en om deze reden neemt de lokale overheid extra maatregelen. Voor de provincie Antwerpen is het reisadvies vanwege deze opleving van het coronavirus kleurcode oranje geworden. De autoriteiten roepen op om niet naar de provincie Antwerpen te komen. Dit betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Dus geen boodschappen doen, winkelen, de horeca bezoeken, dagjes uit en weekendjes weg in de provincie Antwerpen. Voor bepaalde groepen reizigers geldt een uitzondering. Voor bijvoorbeeld zorgprofessionals, grensmedewerkers en transportmedewerkers geldt dat -als zij voor hun werk reizen- zij niet in thuisquarantaine hoeven, tenzij zij klachten hebben.

Avondklok

Vanaf 29 juli 2020 geldt ook een avondklok voor de hele provincie Antwerpen tussen 23.30 uur en 06.00 uur. Dit betekent dat doorgaand verkeer voor bezoek aan de provincie Antwerpen tussen 23.30 uur en 06.00 uur alleen is toegestaan voor noodzakelijk reis- en werkverkeer. Je kunt tijdens de avondklok wel door dit gebied naar je (vakantie)bestemming in het zuiden van Europa of daar vandaan terug naar Nederland rijden. Maar stop niet om te rusten of te tanken in het ‘oranje’ gebied. Als je vanuit het ‘oranje’ gebied terugkomt in Nederland krijg je het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Dit hoeft niet als je er alleen doorheen bent gereden zonder te stoppen.

Reisadviezen

Sinds half juni zijn de reisadviezen voor veel Europese landen versoepeld. Maar de situatie blijft onvoorspelbaar. Vanwege nieuwe uitbraken van het coronavirus gingen enkele landen en gebieden, zoals Antwerpen ook weer terug naar ‘oranje’. Voor het aanpassen van reisadviezen wint de overheid informatie in bij onder andere de lokale overheid, bedrijven, reisorganisaties, lokale betrouwbare pers en Nederlandse (hulp)organisaties die in een land werken. Ook vindt vaak overleg plaats met andere landen van de Europese Unie. Toch kan het soms voorkomen dat twee landen een verschillend reisadvies geven. Ieder land maakt uiteindelijk zelf een afweging op basis van alle beschikbare informatie. Kijk op de onderstaande link voor het actuele reisadvies voor jouw vakantiebestemming.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen