Doe vanuit huis mee met de Nationale Tuinvogeltelling

Foto: Pixabay License / MabelAmber

Op 29, 30 & 31 januari is het weer zover: de Tuinvogeltelling! Vogelbescherming Nederland en Sovon roepen iedereen op in Nederland om gedurende een half uur alle vogels in de tuin te noteren en door te geven.

Nationale Tuinvogeltelling

De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Het is één grootschalige tijdstiptelling met maar liefst tienduizenden tellers die elk jaar herhaald wordt. Tijdens de telling in 2020 werd de gewone huismus het meest geteld (290.044), gevolgd door de koolmees (220437) en de pimpelmees (144.858). Maar ook de kauw, merel, vink en ekster werden bijvoorbeeld vaak geteld. Vind je het lastig om te zien welke vogel het is? Met de gratis app Tuinvogelgids kun je het heel eenvoudig zien.

Makkelijk en leuk!

Meedoen is leuk en volledig coronaproof, want je je kunt het vanuit je eigen huis doen! In het onderstaande filmpje wordt uitgelegd hoe het werkt. Aan de slag met de vogeltelling in 3 gemakkelijke stappen:

  1. Tel op vrijdag 29 januari, zaterdag 30 of zondag 31 januari 2021 een half uur de vogels in je tuin of op je balkon. Vliegen de vogels alleen maar óver je tuin? Die tellen niet mee. Scholen, kinderboerderijen en andere groepen kunnen van tevoren tellen op een moment dat hen schikt.
  2. Noteer alle waarnemingen van een soort in je tuin of op je balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in je tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je door: 5 koolmezen. Tip: zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met je smartphone en je kunt na je half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels je hebt gezien.
  3. Je telling geeft je gemakkelijk door via de website van de Tuinvogeltelling. Het telformulier staat daar voor je klaar. Met de duidelijke plaatjes is het herkennen van de vogels gemakkelijk. Iedereen kan meedoen, vooraf inschrijven is niet nodig. Vul je telling uiterlijk maandagochtend 1 februari in vóór 12 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen