Nieuwe stichting zet zich in voor ‘De Verweesde Toren’

Foto: St. De Verweesde Toren

Stichting De Verweesde Toren zet zich in voor behoud en promotie van de ruïne ‘Huis ten Strijen’, ook bekend als De Slotbosse Toren.

De Verweesde Toren

Kaj Paulus, Frans Engels, Gerry Oomen, Anco Bakx, René Frik en (niet op de foto) Ludo Slagmolen hebben een stichting opgericht voor behoud en promotie van de Slotbosse Toren. “De naam van onze Stichting ‘De Verweesde Toren’ heeft een bijzondere herkomst. Het middeleeuws monument, het Huis ten Strijen of in de volksmond De Slotbosse Toren, is uniek. Het behoort tot de drie topmonumenten van Oosterhout en is een van de oudste ruïnes van de Nederlanden. Het verdient dus veel beter dan de huidige status, die zich het best laat duiden als een deerniswekkende verweesdheid. Vandaar de naam van de Stichting. In die zin kan worden gesteld dat de Stichting deze verweesde toren heeft geadopteerd.”

Doelen van de stichting

De drie sporen waar stichting De Verweesde Toren haar activiteiten op richt:

  1. Behoud en promotie van de nog bestaande ruïne ‘Huis ten Strijen’ door middel van expositie, evenementen, openstelling en (social) media-aandacht;
  2. Onderzoek naar en zichtbaar maken van de contouren van het ‘Huis ten Strijen’ en het bijbehorende landgoed, waaronder de tuin en de diergaarde in relatie tot de omgeving: Oosterhout, Breda, Geertruidenberg en Dongen.
  3. Vergroten van de kennis over het middeleeuwse Oosterhout en (landschappelijke) omgeving in het bijzonder als het gaat om de figuur van Willem van Duivenvoorde en het ‘Huis ten Strijen’ in de periode van 1288 tot en met 1753.

Zichtbaar maken

Een van de eerste taken van de Stichting is het ‘zichtbaar’ maken van De Slotbosse Toren. De Toren, die er nu verweesd bij staat, verdient meer liefde en aandacht. Vooral het historische belang van Huis ten Strije en de bewoners, in het bijzonder Willem van Duivenvoorde, verdienen een uiterst prominente plaats in Oosterhout. Zowel op maatschappelijk , educatief , toeristisch en cultureel vlak.

Sleutelhangers

Ondertussen is de Stichting De Verweesde Toren een fondsenwervingsactie gestart door middel van de verkoop van Slotbosse Toren sleutelhangers en Hartjes sleutelhangers voor het behoud van Oosterhouts erfgoed. Deze kosten 5 euro per stuk en zijn verkrijgbaar bij Tante Betje aan de Heuvelstraat en Business Post Oosterhout aan de Fazantstraat. Je kunt ook per mail bestellen. Geef dan het aantal gewenste sleutelhangers per variant aan en het afleveradres. Stuur deze mail naar [email protected] Blijf de nieuwe stichting ook volgen via de onderstaande link op Facebook, want er komen nog veel meer acties aan!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen