D66 wil pilot Nationaal Jeugdontbijt voor 250 Oosterhoutse kinderen

Foto: Pixabay License / khamkhor

D66 Oosterhout wil deze week nog starten met een pilot voor het aanbieden van het jeugdontbijt in de wijk Oosterheide.

250 kinderen met honger naar school

Marleen Helsloot van D66 Oosterhout: “Wist jij dat er in Oosterhout 250 kinderen zonder een fatsoenlijk ontbijt naar school gaan? Daar moet je eens over nadenken. 250 kinderen zitten dus op school met een rommelende buik. Hier in Oosterhout, in Nederland. Daardoor zijn ze minder fit en kunnen ze minder goed leren. Natuurlijk ligt de verantwoordelijkheid voor een goed en voedzaam ontbijt in de eerste instantie bij de ouders. Maar niet altijd hebben zij hiervoor de mogelijkheden of de middelen. Vaak zijn er dan meer dingen aan de hand. Het aanbieden van een jeugdontbijt via Stichting Nationaal Jeugdontbijt is een goede manier om hen te helpen en achter die voordeur te komen.”

Nationaal Jeugdontbijt

De Stichting Nationaal Jeugdontbijt verzorgt 7 dagen per week een ontbijt voor kinderen in de basisschoolleeftijd. De stichting hanteert geen inkomensgrens en er is dus geen administratieve rompslomp voor ouders. Daarnaast monitort de stichting de prestaties van het kind thuis en op school. Marleen: “We kunnen ons voorstellen dat je denkt zonder inkomensgrens er veel mensen onnodig zullen aanmelden. Echter de schaamte is groot. Van de mensen die het nodig hebben meldt maar de helft zich aan en er is maar 1% waar je vraagtekens zou kunnen zetten bij de aanmelding, zo blijkt uit onderzoek. Volgens datzelfde onderzoek schiet bij 93% van de kinderen in een jaar tijd de leerprestaties omhoog, zelfs boven het gemiddelde van leeftijdgenoten uit. Denk je zich eens in wat dat betekent voor de toekomstmogelijkheden van deze kinderen. Een belangrijke investering in preventie wat ons betreft.”

Pilot in de wijk Oosterheide

D66 Oosterhout wil vanaf 1 oktober starten met een pilot in de wijk Oosterheide. Marleen: “Inmiddels hebben we drie basisscholen in de wijk Oosterheide bereid gevonden om, als deze motie aangenomen wordt, reclame te maken voor het jeugdontbijt. Om de pilot te financieren wil D66 de aankomende raadsvergadering een motie indienen om de kosten van de pilot te dekken uit de incidentele middelen. Graag zouden we 1 oktober beginnen. Dat klinkt snel, maar omdat ouders zichzelf moeten aanmelden zullen ze niet allemaal ineens komen. Organisatorisch heeft de gemeente er overigens geen werk mee, dat wordt vanuit de stichting geregeld.”

Motie D66

Het jeugdontbijt kost 400 euro per kind per jaar. D66 verwacht tijdens de pilot in de wijk Oosterheide maximaal 30 aanmeldingen te krijgen en willen daar graag starten om de organisatie op gang te krijgen. Marleen: “Vanaf 2022 willen we het jeugdontbijt beschikbaar maken voor alle kinderen in Oosterhout die dat nodig hebben. In de praktijk blijkt dat 50% zich ongeveer aanmeldt, dat zijn dus 125 kinderen. De gemeenteraad kan dus het verschil maken om kinderen niet meer met honger naar school te laten gaan!” Overigens gaat de pilot pas door wanneer de motie door de gemeenteraad tijdens de vergadering van dinsdagavond wordt aangenomen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen