Grote belangstelling voor STAP-budget van 1.000 euro

Foto: UWV

Vanaf 1 maart konden volwassenen met een band tot de Nederlandse arbeidsmarkt een STAP-budget van maximaal 1.000 euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Door de grote interesse hebben inmiddels 35.000 mensen een aanvraag ingediend waardoor in deze eerste ronde het volledig beschikbaar gestelde budget is benut. 

STAP-regeling

Doordat de STAP-regeling een nieuwe en laagdrempelige regeling is, werd rekening gehouden met veel aanvragers in de 1e ronde. Echter door de enorme interesse voor het STAP-budget, met pieken boven de 50.000 mensen, zijn er bij aanvang technische problemen ontstaan waardoor lange wachttijden ontstonden. Gedurende de nacht van 1 op 2 maart zijn de wachtrijen weggewerkt en ontstond een stabiele stroom van aanvragen met als resultaat dat donderdag in de middag het beschikbaar gestelde budget volledig benut was.

35.000 aanvragen

Tof Thissen, directeur UWV WERKbedrijf: “De grote interesse is een bevestiging van de behoefte waarin de STAP-regeling voorziet. In drie dagen tijd hebben 35.000 mensen een budget aangevraagd. Hiermee kunnen ze een opleiding volgen en zelf de regie nemen over het verstevigen van hun positie op de arbeidsmarkt. We betreuren het feit dat mensen soms lang in de wachtrij hebben gestaan en in sommige gevallen uiteindelijk niet aan de beurt zijn gekomen om een aanvraag in te dienen. In enkele gevallen zijn aanvragen gedurende het proces afgebroken. Dat mensen daardoor teleurgesteld zijn, begrijp ik heel goed. Binnengekomen klachten gaan we netjes afhandelen. Het perspectief dat we kunnen bieden is dat er op 1 mei een volgende ronde start waarin weer 32 miljoen euro beschikbaar is. In de loop van dit jaar volgen dan nog 3 rondes”.

Landelijke regeling

Het STAP-budget is een landelijke regeling vanuit de overheid. UWV voert deze regeling namens de overheid uit en daarvoor is een digitaal portaal ontwikkeld. Per persoon is één keer per jaar STAP-budget te verkrijgen met een maximum van 1.000 euro (inclusief btw), zolang er budget is. Het STAP-budget wordt direct aan de opleider uitgekeerd. Dit jaar zijn er vanaf 1 maart 2022 vijf aanvraagtijdvakken – om de twee maanden – waarin het STAP-budget kan worden aangevraagd. In totaal is er dit jaar circa 160 miljoen euro beschikbaar voor meer dan 160.000 toekenningen, afhankelijk van de gemiddelde hoogte van het aangevraagde STAP-budget. Vanaf volgend jaar loopt dit budget op tot 200 miljoen euro verdeeld over 6 tijdvakken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen