Bezoek én beleef de Semana Santa: beelden vol passie

Foto: fransartz.nl

De VASTWEL foto-expositie Semena Santa van Frans Artz is te bezoeken én te beleven in de Sint Jansbasiliek op de Markt.

Semena Santa in de St. Jan

Afgelopen week was de start van de Semana Santa in de Sint Jan. Van Palmzondag tot en met Pasen is Spanje in de ban van de Semana Santa: de Heilige Week voor Pasen. In diverse steden trekken middeleeuwse boeteprocessies, die de lijdensweg van Jezus Christus uitbeelden, met groots vertoon door het centrum, gevolgd door tienduizenden inwoners en toeristen die zij aan zij door de straten schuifelen. De foto’s laten zien hoezeer de Malagueños deze diepgewortelde religieuze traditie ook vandaag de dag nog intens beleven. Frans Artz, fotograaf uit Den Bosch, maakte van 2015 t/m 2019 indrukwekkende foto’s van de Semana Santa in Malaga. Bijzonder dat juist hij, een Nederlandse fotograaf, uitgenodigd werd om in 2017 in het centrum van Malaga te exposeren.

Kruisweg van Verschuuren

Albert Verschuuren (1887-1953), schilder en beeldhouwer uit Oosterhout. Hij woonde en werkte in Villa Mathilde aan de Keiweg (nu het Schapendriesplein) en won in 1910 de zilveren medaille voor schilderkunst bij de Prix de Rome. De veertien staties van de Kruisweg van Albert Verschuuren, die in een torenkamer van de Sint-Jansbasiliek – bewaard werden ooit aangekocht door de Gemeente Oosterhout. De Kruisweg van Albert Verschuuren en de foto’s van Frans Artz zijn in de Basiliek op een inspirerende manier met elkaar verbonden! Voor de 2 theatrale uitvoeringen op 24 en 31 maart zijn nog slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Kaarten en meer info via de link onderaan dit artikel.

Foto-expositie in de Kloosterdreef

Afgelopen week waren de gemeenteraadsverkiezingen. Slechts enkele werden met voorkeurstemmen in de gemeenteraad gekozen, zoals onder andere Lalique Schöner die afgelopen januari pas net 18 jaar is geworden. Net als de overige geportretteerden Oosterhoutse politici en ambtenaren heeft ze een hand geschreven brief geschreven haar visie gegeven op het thema: Macht & Mededogen. Ook haar brief is te lezen op de levensgrote foto expositie in de Kloosterdreef, bij het St.Catharinadal. De portretten zijn gemaakt door fotograaf Hans Keur.

Aan den Lijve

De veertig dagen tusse Carnaval en Pasen bekende en minder Oosterhouters vanuit de Blauwe Camer van het Sint-Catharinadal over hun persoonlijke ervaringen en mijmeren over Macht & Mededogen. De opnames zijn gemaakt en gemonteerd door ROS Drimmelen en te zien via de ORTS elke dag vanaf 18.00 uur (met uitzondering van de zondag) en terug te kijken via de tweede link onderaan dit artikel. Vanavond zie je Patrick de Rooij. Verder deze week Cees Verwater, Hans Keur, Kuno de Vetter, Remko Meulendijks en Dré de Jong sluit aanstaande zaterdag de serie voor deze week af. VASTWEL is een van de initiatieven van het Leer- en Inspiratiehuis van het Sint Catharinadal.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen