Alleenstaande woningkoper in Oosterhout heeft ruim € 33.000 eigen geld nodig

Foto: Pixabay License / mastersenaiper

Alleenstaande starter met een modaal inkomen? In Oosterhout heb je dan gemiddeld € 33.196 eigen inleg nodig om je eerste huis te kunnen kopen van 60m2. Dit en meer blijkt uit de Eigengeldkaart van vergelijkingssite Independer op basis van Jumba-data.

Alleenstaande modale starters

Alleenstaande starters met een bruto jaarsalaris van € 38.000 (modaal inkomen) leggen momenteel in Oosterhout € 33.196 geld in voor de verkoop van een woning van 60 m2. Vooralsnog hebben alleenstaande modale starters het in Oosterhout het daarmee wel beter dan elders in Nederland. De landelijk gemiddelde eigen inleg voor een woning van 60m2 ligt namelijk iets hoger: € 38.000. Dit bedrag is gelijk aan een gemiddeld jaarsalaris en staat los van het maximale hypotheekbedrag én overbieden. Bij kopers boven de 35 jaar zal nóg meer eigen inleg nodig zijn: zij hebben namelijk geen vrijstelling van de overdrachtsbelasting.

Overbieden niet in hypotheekbedrag

Marga Lankreijer hypotheekexpert van Independer: ”Dit bedrag is nog extra bovenop de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om spaargeld of een schenking”. Ook het forse overbieden op een woning, dat nu gebruikelijk is, kan vaak niet in het hypotheekbedrag worden opgenomen. “Dat moet dus met jouw eigen centen gebeuren. Vreemd genoeg moet je nu in je tienerjaren al gaan sparen voor je eigen huis later”, aldus hypotheekexpert Lankreijer.

Eigen woning voor de happy few

“Het kopen van een woning lijkt steeds meer weggelegd voor de happy few. Dit probleem begon in de grote steden in de Randstad, maar verspreidt zich nu over bijna het hele land”, zegt Sander van der Aa van woonplatform Jumba. Anno 2022 zijn Brabantse woningen het ‘voordeligst’ in de gemeente Sint Anthonis. Als alleenstaande starter met een modaal salaris leg je hier zo’n € 4.250 eigen geld in voor de koop van je eerste woning. Ook in Woensdrecht (€ 4.408), Landerd (€ 4.456) en Helmond (€ 4.457) hebben starters minder eigen inleg nodig voor een woning van 60m2. In Den Bosch (€ 84.915), Breda (€ 84.915), Vught (€ 75.577), Eindhoven (€ 69.476) en Best (€ 66.397) hebben alleenstaanden een flinke zak geld nodig.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen