Buitenexpo OPEN over depressiviteit geopend

Foto: Gemeente Oosterhout

Burgemeester Mark Buijs opende maandag de reizende buitenexpositie OPEN over depressiviteit van stichting Open Mind die nog t/m 25 april te zien is in de Torenstraat.

Buitenexpositie OPEN

Een op de vijf jongeren krijgt ooit te maken met depressiviteit. Erover praten is vaak een grote stap. Daar wil gemeente Oosterhout verandering in brengen. Burgemeester Mark Buijs opende maandag de reizende buitenexpositie OPEN over depressiviteit van stichting Open Mind. Deze expositie is van 4 tot en met 25 april te zien in de Torenstraat in Oosterhout. De buitenexpositie OPEN over depressiviteit laat een groep van dertig ervaringsdeskundigen tussen de 18 en 35 jaar aan het woord. Bij hun indringende fotoportretten vertellen de jongvolwassenen hoe zij hun depressie ervaren, hoe zij hiermee omgaan en hoe hun omgeving dat kan doen.

‘Praten is een belangrijke sleutel’

Mark Buijs: ‘In Oosterhout mag iedereen meedoen. Soms is dat in het leven moeilijker, bijvoorbeeld als het niet goed gaat met je mentale gezondheid. Vooral jongeren hebben het de laatste twee jaar zwaar gehad. Praten is, samen met effectieve hulp, een belangrijke sleutel om hiermee om te gaan. Dat praten is voor jongeren en hun omgeving soms moeilijk. Samen met partners maken we deze weken extra zichtbaar welke hulp er in Oosterhout is om dat gesprek aan te gaan.’ Op woensdag 6, 13 en 20 april zijn jongerenwerkers tussen 15.00 en 16.30 uur aanwezig bij de expo om het gesprek aan te gaan met jongeren of andere belangstellenden die daar behoefte aan hebben. Informatie over de expo, de activiteiten en plekken waar je hulp kunt krijgen zijn te vinden via de link onderaan dit artikel.

Psychisch ongezond

In Oosterhout voelen 24% van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar zich psychisch ongezond. Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor GGD 2020-2021 Daarnaast heeft 17% van de jongeren op dit moment een hoog risico op een angststoornis of depressie. Ten slotte heeft zelfs 14% van de jongeren suïcide overwogen het afgelopen jaar. De impact van corona is daarnaast ook duidelijk zichtbaar in de cijfers, waar 27% van de jongeren heeft aangeven depressiever te zijn geworden door de coronacrisis. In Oosterhout ervaart 26% van de jongeren veel stress gedurende een maand. De coronacrisis heeft stress onder jongeren ernstig verhoogt. 41% van de jongeren geeft aan meer stress te zijn gaan ervaren door de coronacrisis. In Oosterhout zijn 52% van de jongeren matig tot zeer ernstig eenzaam. Door de coronacrisis is dit probleem nóg groter geworden. 42% van de jongeren geeft aan zich eenzamer te zijn gaan voelen als gevolg van de coronacrisis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen