Petitie ‘Geen Stank en meer Natuur’ aangeboden aan Dongense en Oosterhoutse politiek

Foto: Dongen Nieuws

De petitie ‘Geen Stank en meer Natuur’ van de Vereniging Spaar de Duiventoren en het Blik werd donderdagavond aangeboden aan wethouders Jansen van Dongen en Melsen van Oosterhout.

‘Geen Stank en meer Natuur’

De petitie ‘Geen Stank en meer Natuur’ van de Vereniging Spaar de Duiventoren en het Blik is ondertekend door 900 bezorgde bewoners die vrezen voor stank en het verloren gaan van hun leefomgeving en de natuur tussen Dongen, Oosterhout en de Duiventoren. Donderdagavond werd deze petitie tijdens een demonstratieve fietstocht rond 18.30 uur aangeboden aan de Dongense politiek. Daarna werd er gefietst naar het ‘benkske’ bij de Nieuwe Bredase Baan tegenover de geplande uitbreiding. Hier werd op ludieke manier zichtbaar gemaakt wat de hoogte van 30 meter van de schoorsteen en de gebouwen van deze industriële uitbreiding betekenen, en wat de gevolgen voor de leefomgeving en de natuur van de Duiventoren zullen zijn.

Industrieterrein De Vijf Eiken

Vervolgens werd naar Oosterhout gefietst. Daar kreeg de gemeenteraad van Oosterhout, in de persoon van wethouder Dees Melsen de petitie overhandigd. René Roovers: “Oosterhout beslist deze zomer over de particuliere uitbreiding van industrieterrein de Vijf Eiken. De Raad wordt in de petitie opgeroepen niet akkoord te gaan met de uitbreiding van het bedrijventerrein met deze zware industrie (categorie 4.3) met onder andere een larvenfabriek” In een reactie zei wethouder Melsen, dat de zorgen duidelijk zijn overgekomen en dat hij er van uit gaat dat de Oosterhoutse gemeenteraad een weloverwogen keuze zal gaan maken.

Stankoverlast en aantasting natuur

De vereniging vreest stankoverlast en aantasting van de natuur. “We hebben in het verleden al meer dan genoeg ervaring met stankoverlast van Dongense ‘biobedrijven’. Het heeft jaren geduurd voor het daar enigszins op orde was. Op een nieuw bedrijventerrein ten zuidwesten van Dongen zijn nu opnieuw van dit soort bedrijven gepland: een bioplastic-, larven- en vatenopslagbedrijf. Er zou een schoorsteen van 30 meter hoog komen en 3 tot 8 windmolens in het open gebied. Nu al ondervinden inwoners in Dongen overlast van het op de Vijf Eiken gevestigde vettenbedrijf Van der Kooy. “Op de vestiging van nog meer van dit soort bedrijven ten zuidwesten van Dongen – precies op de verkeerde windrichting gezien vanuit Dongense woonwijken West 1 en 2 – zitten we dus niet te wachten”, aldus de vereniging. In december jl. diende de Vereniging Spaar de Duiventoren en het Blik samen met de Milieuvereniging Oosterhout al een zienswijze in tegen het ontwerpbestemmingsplan. Ook de provincie diende een kritische zienswijze in. De Vereniging heeft een alternatief plan ‘de Spie’ opgesteld met meer natuur waardoor de Duiventoren en de groene buffer tussen Oosterhout en Dongen juist robuuster worden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen