Vandaag is het zo ver voor Nelly en beklimt ze de Alpe d’HuZes

Foto: Nelly Both

Onder het mom van ‘Opgeven is geen optie’ lees je enkele weken op zaterdag al de blog van Bart van Delft. Maar er zijn meer Oosterhouters die vandaag de Alpe d’Huez gaan bedwingen tijdens de actie Alpe d’HuZes in de strijd tegen kanker, zoals Nelly Both. Haar verhaal lees je hieronder.

Mijn weg naar de Alpe d’HuZes

Nelly Both: “Eind 2018 ben ik na een ongeval een vinger kwijtgeraakt, aan het eind van deze revalidatie, januari 2019 ontdekte ik een harde schijf in mijn borst. De huisarts stuurde mij meteen door naar het ziekenhuis en na foto’s, echo en punctie kreeg ik 3 dagen later te horen dat het borstkanker was, graad 3. Het is moeilijk uit te leggen wat er dan door je heen gaat. De weken die daarop volgden werden gevuld met verdere onderzoeken en gesprekken met verschillende artsen om een behandelplan op te stellen. Dat viel niet altijd mee omdat de oncoloog chemotherapie voorstelde maar aangezien ik maar 1 nier heb en daar ook een ziekte aan heb moest de nefroloog eerst toestemming geven.

Chemotherapie

Samen met mijn gezin ben ik de behandeling aangegaan. Eind februari ben ik begonnen met de chemotherapie, eerst 4 zware kuren en als bijwerking kreeg ik 2 trombose armen waardoor ik 6 maanden lang mezelf moest injecteren met een bloedverdunner. Hierna volgde 12 andere chemokuren maar door alle bijwerkingen die ik kreeg heb ik er daar ‘maar’ 9 van gehad. Van deze kuren zijn mijn zenuwen in handen en voeten beschadigd waardoor ik daar geen gevoel meer in heb. Na de operatie en daaropvolgend nog 20 bestralingen was ik eind september klaar met mijn behandeling.

2Climb2Raise

Via de oncoloog ben ik in het revalidatie centrum een traject gaan volgen om conditie op te bouwen na de behandeling, want die was gedaald tot 0. Door een lotgenoot, die ik daar ontmoet heb, ben ik in contact gekomen met de stichting 2Climb2Raise. Deze stichting maakt het mogelijk voor (ex)kanker patiënten om achter op een tandem met begeleiders deel te kunnen nemen aan de Alpe d’Huzes. Na een gesprek heb ik mijzelf aangemeld om mee te doen. Mijn vriendin Claudia hoorde van mijn deelname en stelde voor om samen met mij op de tandem de uitdaging aan te gaan. Helaas werd de editie in 2020 en 2021 afgelast in verband met corona waardoor ik 2 jaar heb moeten wachten om de Alp te gaan beklimmen.

Herseninfarct

In juni 2021 heb ik jammer genoeg een herseninfarct gehad, ik dacht even dat ik die hele Alp kon gaan vergeten. Ik wilde daar niet aan denken want mijn doel was om die Alp te bedwingen. Ik heb een jaar hard getraind om zo normaal mogelijk te kunnen lopen en praten, en volgens mij is dat aardig gelukt. Door de hersenbeschadiging is mijn evenwichtsorgaan verstoord waardoor ik geen of weinig balans heb en vaak een stap opzij moet doen omdat ik anders omval. Dit alles heeft mij er niet van weerhouden om toch de Alpe d’Huzes te gaan fietsen, met mijn gezin als supporters erbij. Als afsluiting van mijn ‘moeilijke’ periode maar vooral om geld in te zamelen voor meer onderzoek, zodat er betere behandelingen mogelijk zijn met zo min mogelijk schade voor het lichaam.” Doneren is nog steeds mogelijk via de onderstaande link.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen