Tropisch heet? Pas op met zwemmen in open natuurwater!

Foto: Gemeente Oosterhout

Waterschappen waarschuwen zwemmers om in de komende mogelijk tropische dagen niet zomaar in natuurwater te duiken.

Blauwalg

Waterschappen waarschuwen dat op tal van plekken al blauwalg is geconstateerd. Blauwalg, een bacterie die opduikt in zoet water als de temperaturen stijgen, kan voor ernstige gezondheidsklachten zorgen. Ook is de waterstand in veel plassen en watergangen laag door de droogte in het voorjaar en dat heeft invloed op de waterkwaliteit. Alleen officiële zwemlocaties, die te vinden zijn op zwemwater.nl, worden door de provincies gecontroleerd op veiligheid, hygiëne en kwaliteit, aldus de waterschappen.

Botulisme

Het Brabantse waterschap Aa en Maas waarschuwt recreanten daarnaast dat honden niet welkom zijn in officieel zwemwater. Het is ook niet verstandig om honden in ander natuurwater te laten zwemmen, want honden kunnen ook ziek worden van blauwalg of door botulisme. Botulisme wordt veroorzaakt door een giftige bacterie die voor ernstige klachten zorgt. Watervogels, maar ook andere dieren, sterven meestal na een botulismebesmetting.

Niet van bruggen springen

Ook de gemeente Oosterhout waarschuwt om niet zomaar in natuuurwater te gaan zwemmen. Zwemmen is op veel plaatsen niet alleen heel gevaarlijk, het is ook verboden. Denk dan bijvoorbeeld aan zwemmen bij gemalen, bruggen en sluizen. Dat geldt ook voor het springen van bruggen. Je riskeert een boete van maar liefst 150 euro! Toch veilig zwemmen in natuurwater? Kijk op de onderstaande link of download de gratis zwemwater-app in de Google Playstore of de Appstore.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen