Grote kans op hittegolf in de tweede helft van de week

Foto: Pixabay License / JillWellington

Aankomende week wordt het tropisch warm en is er kans op een landelijke hittegolf in de tweede helft van de week.

Weerbericht deze week

Volgens de website weeronline.nl kunnen we ons opmaken voor een tropisch warme week. “De eerste dagen is het normaal Hollands zomerweer met zon, stapelwolken en in het noorden van het land maandag een enkele lokale bui. De temperatuur loopt op naar 22 graden in het noorden, naar 24 in het midden en naar 26 graden in het zuiden van het land.” Wanneer dan dinsdag de temperatuur in De Bilt ook oploopt naar 25 graden of meer gaat de hittegolf van start.

Hittegolf

Weeronline “Wordt het dinsdag in het midden van het land 26 graden, woensdag kan het 29 graden worden en donderdag, vrijdag en zaterdag zijn dan de drie benodigde tropische dagen om van een hittegolf te mogen spreken. Het wordt dan dagelijks 30 tot 32 graden. Zaterdag is de 30e hittegolf dan officieel.” In Nederland is een hittegolf een opeenvolging van in De Bilt minimaal 5 zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), waarvan er minimaal drie tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger) zijn.

Langste hittegolf

De langste hittegolf beleefde ons land in 1975, zo meldt het KNMI. Op 29 juli begon een aaneengesloten reeks van achttien zomerse dagen, waarvan er zes tropisch waren. In de zomer van 1976 kwam een hittegolf voor van 17 dagen, waarvan er 10 tropisch waren. In 2018 werd nét niet de langste hittegolf ooit gehaald. De maximum temperatuur kwam op 28 juli in De Bilt niet boven de 25 graden, waardoor deze zomer twee hittegolven telt: van 15 juli tot en met 27 juli en van 29 juli tot en met 7 augustus.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen