Doneeractie gestart voor Duitse behandeling alvleesklierkanker 44-jarige Pieter Schellekens

Pieter en zijn vriendin Esther
Pieter en zijn vriendin Esther
Foto: Pieter Schellekens

De 44-jarige Oosterhouter Pieter Schellekens is opgegeven kankerpatiënt. Een dure Duitse behandeling kan hem wellicht genezen.

Uitgezaaide alvleesklierkanker

Oosterhouter Pieter Schellekens: “Sinds afgelopen januari leef ik tussen hoop en vrees. Op 9 januari werd mijn oogwit geel, ging ik voor een check naar de huisarts en kwam ik niet meer thuis. In het ziekenhuis kreeg ik de diagnose uitgezaaide alvleesklierkanker en werd mij verteld dat het enige wat ze in Nederland nog voor mij kunnen doen is tijd rekken met chemotherapie. De prognose is uiterst slecht. Het grootste deel van de patiënten die in dit stadium de diagnose krijgt, overleeft het eerste jaar niet. De 5-jaars overleving is 1%.”

Chemobehandelingen

Een keiharde klap voor de (voorheen altijd) gezonde, levenslustige vent van 44 jaar. Inmiddels heeft hij 4 loodzware chemobehandelingen doorstaan en heeft de kanker daar goed op gereageerd en zijn de tumor en uitzaaiingen heel ver geslonken. Toch is op de laatste scan te zien dat de tumor in zijn alvleesklier weer langzaam aan het groeien is. Pieter: “Vanaf het moment van de diagnose heb ik een enorme positieve mindset en een hele sterke wilskracht om deze vreselijke ziekte te overleven!! Maar mijn kostbare tijd tikt door. Ik weet niet hoe lang ik nog leef.”

Immunotherapie

Toch is er hoop voor Pieter. De kliniek van Prof. Dr. med. Rüdiger Osmers in het Duitse Duderstadt is gespecialiseerd in celtherapie. Zij bieden een behandeling die er op gericht is om te genezen van deze vreselijke ziekte. Pieter: “Deze therapie is erop gericht om het afweersysteem te helpen bij het uitschakelen van kwaadaardige kankercellen. Er worden gezonde witte bloedcellen afgenomen en in een hoogwaardig laboratorium met specifieke eigenschappen geprogrammeerd om de tumorcellen aan te vallen. Deze bloedcellen worden vervolgens terug in het lichaam geplaatst om via het natuurlijke proces in het lichaam te vermenigvuldigen en daarna de kankercellen aan te pakken volgens de normale gang van het afweersysteem.”

Doneeractie

De resultaten van deze intensieve immuuntherapie zijn erg bemoedigend. In Nederland wordt ook volop onderzoek gedaan naar immuuntherapie bij (alvleesklier)kanker. Het is hier echter nog in de studiefase en het gaat nog jaren duren voordat deze behandeling ook in Nederland wordt erkend en vergoed door zorgverzekeraars. Daarom is Pieter een doneeractie gestart om het benodigde bedrag van minimaal 70.000 euro bij elkaar te halen zodat hij de behandeling in Duitsland kan betalen. Op woensdagmorgen stond de teller op 13.780 euro. Pieter: “Ik wil deze behandeling doen, mij volledig hiervoor inzetten. Maar kan het niet alleen. Ik heb jouw hulp nodig!” Doneren kan via de onderstaande link.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen