Noord-Brabant wekt meeste groene stroom op, maar niet per inwoner

Foto: MariaGodfrida by Pixabay

In Oosterhout is in totaal voor 45,2 MW aan zonnepanelen op daken en velden geïnstalleerd. Dat is veel minder dan Breda en Tilburg.

Zonnepanelen

Nergens in Nederland kan zoveel wind- en zonne-energie worden opgewekt als in Noord-Brabant. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van de meest recente CBS-cijfers. Er staat voor liefst 2,9 gigawatt (GW) vermogen opgesteld, liefst 38 procent meer dan de nummer twee, Noord-Holland. Afgezet tegen het aantal inwoners bevindt Noord-Brabant zich echter in de middenmoot. Per inwoner is 1,1 kilowatt aan zon- en windvermogen beschikbaar. Met name zonnepanelen zorgen voor een grote hoeveelheid groene stroom in Noord-Brabant. Deze hebben een aandeel van liefst 89,8 procent in het totale opgestelde vermogen, de overige 10,2 procent komt van windmolens. Daarmee is Noord-Brabant dé zonprovincie van Nederland. Qua ‘windvermogen’ komt de provincie niet verder dan plek 7.

Tilburg absolute koploper

Qua zonnestroom loopt Noord-Brabant ver voor op de andere provincies, in absolute zin althans. De gemeenten rondom de grote steden leveren hieraan een grote bijdrage. Zo is in Tilburg voor 144,1 MW aan zonnepanelen op daken en velden geïnstalleerd, waarmee de gemeente Brabants koploper is. Eindhoven (134 MW) komt daar vlak achter, gevolgd door Meierijstad (130,2 MW) en Breda (120,5 MW). Deze gemeentes danken hun positie onder meer aan enkele grote zonneparken. In Oosterhout wordt 45,2 MW aan energie opgewekt door zonnepanelen op daken en velden. De gemeenten Grave (8,4 MW), Loon op Zand (13,3 MW) en Mill en Sint Hubert (13,3 MW) wekken daarentegen samen slechts één procent van het totale opgestelde vermogen aan wind- en zonne-energie op. Dat is vrij eenvoudig te verklaren door het feit dat er minder woningen staan en dus ook minder ruimte voor zonnepanelen is.

Opgesteld vermogen versus opbrengst

Dat er in Noord-Brabant per inwoner 1,11 kilowatt (kW) aan windmolens en zonnepanelen beschikbaar is, wil zeggen dat er tijdens ultiem zonnige én winderige uren 1,11 kilowattuur (kWh) duurzame stroom per inwoner kan worden opgewekt. Uitgaande van 2,2 personen per gezin gaat het dus om 2,4 kWh per huishouden. Dat kan tijdens die uren voldoende zijn om huizen volledig op groene stroom te laten draaien, want een gemiddeld gezin gebruikt gemiddeld zo’n 7,5 kWh per dag. Op andere momenten, wanneer de zon niet schijnt en de wind minder waait, komt stroom hoofdzakelijk uit gas- en kolencentrales.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen