Studenten onderzoeken ‘CO2 negatief ontwerpen’ voor woningen Voltkwartier

Foto: Ron Huizer Fotografie

Studenten van Avans onderzoeken hoe nieuwe woningen op het voormalige Volt-terrein ontworpen kunnen worden in biobased materialen.

‘CO2 negatief ontwerpen’

Vierdejaars HBO-studenten van de Avans minor ‘CO2 negatief ontwerpen’ onderzoeken hoe nieuwe woningen op het terrein van de voormalige Volt gloeilampenfabriek ontworpen kunnen worden in biobased materialen. Waarom biobased materialen? 11% van de Nederlandse CO2-uitstoot bestaat uit ‘materiaalgebonden emissies’ in de bouw (Dutch Green Building Council, 2021). Er is dus een grote winst te halen door te bouwen met biobased materialen, omdat daarbij minder CO2 uitgestoten wordt en in de meeste gevallen zelfs CO2 wordt opgeslagen. Bovendien worden de grondstoffen voor biobased bouwmaterialen bij goed beheer binnen 100 jaar weer aangevuld, meestal zelfs veel sneller.

Biobased materiaal

Bouwen in hout, ook een biobased materiaal, heeft de laatste jaren wereldwijd de aandacht gekregen, een begin is gemaakt, maar er zijn nog veel meer materialen in een gebouw die betere, meer duurzame, natuurlijke alternatieven hebben. Isolaties, gevelafwerkingen en plaatmaterialen als biobased alternatief voor onze gangbare bouwmaterialen zijn direct beschikbaar, maar de bekendheid van deze materialen is klein binnen de bouwsector. Door de studenten van Avans samen te laten werken met partijen uit het werkveld kan er een mooie kruisbestuiving plaatsvinden.

Voltkwartier

Bij de opgave voor het Voltkwartier, dat ontwikkeld wordt op het terrein van het Tricorp Businesscenter aan de Bredaseweg, maken de studenten kennis met een alternatieve manier van gebiedsontwikkeling, waar architectonische, landschappelijke, sociale en energetische vraagstukken integraal ontworpen worden en waar duurzaamheid in vele facetten sturend is voor het ontwerp. Studenten brengen op hun beurt kennis in over biobased materialen en laten zien hoe hiermee ontworpen en gebouwd kan worden. Een leerzaam proces voor zowel de studenten als de betrokken professionals. Eind januari zullen de resultaten van de minor gepresenteerd worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen