Blog Burgemeester: “onze rijke geschiedenis en cultuur”

Foto: Gemeente Oosterhout

Onze Burgemeester heeft weer een blog geschreven over zijn belevenissen van de afgelopen week. Deze is gepost op de Facebookpagina van de gemeente Oosterhout:

“Beste Oosterhouters, onze rijke geschiedenis en cultuur

Het is zaterdagmorgen en ik zit samen met Christel, de jongens en één van hun vriendinnen in de trein naar Brussel om daar over te stappen. We gaan een dagje en een nacht naar de historische stad Gent. De jongens hebben daar een appartementje gehuurd. Dit is hun cadeau voor ons vijfentwintigjarig huwelijk: een weekend met z’n allen weg. Een mooier cadeau kunnen we ons op dit moment niet wensen want door de drukte waren we al een tijdje niet meer met het hele gezin bij elkaar geweest.

Zittend in de trein hoorde ik allerlei talen waarvan ik er sommige goed, sommige een beetje en andere helemaal niet kon verstaan. Het was druk in de trein en mensen stonden ook in de gangpaden. De sfeer was goed en iedereen probeerde zo goed als het kon soms met handen en voeten met elkaar te communiceren. Allemaal verschillende culturen bij elkaar dat maakt zo’n reis toch wel extra bijzonder. Soms hebben we veel discussie met elkaar over hoe moeilijk het is om culturen te laten versmelten maar in deze trein lijkt het geen groot probleem.

Gisteren kreeg ik bij onze mooie Oosterhoutse boekenwinkel Het Verboden Rijk, uit handen van Cock Gorisse, een prachtig boek aangeboden over de geschiedenis van Oosterhout. Daar had ze toch al een boek over geschreven, zult u denken. En dat is ook zo maar dit boek is een kortere versie met wat meer illustraties en prachtige verhalen die de beleving bij het lezen van sommige belangrijke Oosterhoutse gebeurtenissen nog sterker maakt. En als de schrijver er dan ook nog eens over vertelt wordt het helemaal een feest. Ik kan het boek dan ook warm aanbevelen.

Het valt op dat ook veel mensen van buiten Nederland een belangrijke rol hebben gespeeld in Oosterhout zoals de Abdis van Thorn, de machtige ‘vorstin’ van de internationale jongedamesabdij in het Limburgse stadje, waar prinsen uit heel Europa de prinses van hun dromen konden ophalen. Of de Krim Tartaren die ons van de Fransen hebben verlost. Op hun beurt trokken de Oosterhouters massaal naar Duitsland voor seizoensarbeid. Al deze gebeurtenissen hebben in meerdere of mindere mate invloed gehad op onze eigen cultuur en daarmee op onze identiteit.

Op de terugweg in de trein genieten we nog naar van de gezellige avond in een stad vol met studenten van over de hele wereld. Christel en ik zijn zelfs heel even met de jongens in een silent disco geweest en hebben daar nog even gedanst op muziek uit onze tijd. Deze reis was een kleurrijke en culturele ervaring die ons zeker heeft verrijkt.

PS Het Klein Revuetje was humoristisch, soms ook emotioneel en bovenal zeer muzikaal. Een avondje Oosterhoutse cultuur meej toptalent! Oosterhout, meer voor elkaar!

Mark Buijs,
Burgemeester Oosterhout”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen